walec
marta: poprosze o wytlumaczenie tego zadania!
oblicz promien podstawy i wysokosc walca wiedzac ze przekątna przekroju osiowego ma dlugosc
50cm i tworzy z podstawą kąt 60o
20 paź 20:59
Leo.: Według mnie powinnaś najpierw obliczyć z funkcji trygonometrycznej promień lub wysokość.
Potem z pitagorasa wyliczyc promień lub wysokość w zalezności od tego co wyliczyłas z funkcji.
Jeżeli promień to masz juz zadanie gotowe
20 paź 21:04
Leo.: Czyli:
sin h\l
1\2 = h\50
2H = 50 \ :2
H= 25
z twierdzenia Pitagorasa:
252 + r2 = = 502
625 + r2 = 2500
2500 − 625 = 1875
r= √1875
r= 25√3
20 paź 21:22