zadanie
nick : Prosze o pomoc!
√x2−3x+6+ IxI≤ 3−x
21 paź 16:01
ras: x1= x≥0 x2=x<0
następnie rozwiazujesz na dwa przypadki
21 paź 16:04
nick : x1= x≥0dlaczego akurat w ta strone jest znak równości ≥ a tutaj < x2=x<0 . ?
21 paź 16:09
21 paź 16:10
nick : czylo x1 jest w przedziale (−∞, 0> a x2 (−∞,1)?
√x2−3x+6+ IxI≤ 3−x <−czy ta strone równania odrazu przenosimy na lewo?
21 paź 16:15
nick : dzeki za stronke

zanim napisałam to zadanie na forum najpierw własnie tam zajrzałam

i
teraz to juz nic nie wiem .
21 paź 16:18
nick : Wdzięczna bede za wynik koncowy
21 paź 16:20
ras: ja bym to zrobil tak
1) x≥0
√x2−3x+6+x≤3−x /(2)
x2−3x+6+x2≤9−x2
3x2−3x−3≤0 \ :3
x2−x−1= x(x−1)−1=(x−1)=1 x=1 zaznaczasz na osi
2)x<0
√x2−3x+6−x≤3−x /(2)
x2−3x+6−x2≤9−x2
x2−3x−3 =x(x−3)−3=(x−3)=3 x=3 zaznaczasz na osi
nie jestem pewien niech ktos mnie sprawdzi
21 paź 16:33
nick : Ok Dziękuje jakoś sama skończe to zadanie
21 paź 16:39
grus-grus: źle,ras
21 paź 18:00
grus-grus: x≥0 i lub x<0 i
√x2−3x+6+ x≤ 3−x √x2−3x+6− x≤ 3−x
√x2−3x+6≤ 3−2x /()2 √x2−3x+6≤ 3 /()2
x2−3x+6≤ (3−2x )2 x2−3x+6≤9
x2−3x+6≤9−12x+4x2 x2−3x−3≤0
−3x2+9x−3≤0/(−3)
x2−3x+1≥0
rozw. dane nierówności,w odp. uwzględnij początkowe założenia
21 paź 18:15
AS: √x2 + x +6 + |x| ≤ 3 − x
x2 + x + 6 przyjmuje wartości stale dodatnie,gdyż Δ < 0
Przypadek 1
x > 0 wtedy |x| = x
√x2 + x + 6 + x ≤ 3 − x
√x2 + x + 6 ≤ 3 − 2*x podnoszę obie strony do kwadratu
mogę tak zrobić,bo jeśli lewa strona jest mniejsza od prawej to ich kwadraty
odpowiednio też są mniejsze (dotyczy to liczb dodatnich}
x2 + x + 6 ≤ 9 − 12*x + 4*x2
3*x2 − 13*x +3 ≥ 0
Miejscami zerowymi są: x1 = 0.2446 , x2 = 4.0888
Rozwiązaniem nierówności jest suma przedziałów
(−∞,0.2446> U <4.0888,∞)
Przypadek 2
x < 0 wtedy |x| = −x
√x2 + x + 6 − x ≤ 3 − x
√x2 + x + 6 ≤ 3 podnoszę obie strony do kwadratu
x2 + x + 6 ≤ 9
x2 + x − 3 ≤ 0
Miejscami zerowymi są: x1 = −2.3028 , x2 = 1.3028
Rozwiązaniem nierówności jest przedział
<−2.3028,1.3028>
Biorąc część wspólną obu rozwiążań mamy odp
<−2.3028,0.2446>
21 paź 18:23