obliczyć równanie
kylo90: Jak obliczyć to równanie?
3√x+19−3√x=1
21 paź 16:18
R.W.16l: wzorem skróconego mnożenia, może?
(a−b)(a2+ab+b2)=1
21 paź 16:37
R.W.16l:
a=
3√x+19
b=
3√x
Wzór ten jest na stronie
55
21 paź 16:39
R.W.16l: hmm, ale coś mi się wydaje, że coś nie, chyba...

tak teraz patrzę...
21 paź 16:40
AS:
3√x+19−3√x = 1=
3√x+19 = 3√x + 1 obie strony do potęgi trzeciej
x + 19 = x + 3*3√x2 +3*3√x + 1
3*3√x2 +3*3√x − 18 = 0 |:3
3*3√x2 +3*3√x − 18 = 0
3√x2 +3√x − 6 = 0
Podstawiam 3√x = t
t2 + t − 6 = 0 ⇒ t1 = −3 lub t2 = 2
3√x = −3 ⇒ x = −27 , 3√x = 2 ⇒ x = 8
)dp. x = 8 lub x = −27
21 paź 16:57
R.W.16l: (a−b)(a2+ab+b2)=1(a2+ab+b2)
o, teraz lepiej, jak sądzę xD
21 paź 16:58
R.W.16l: heh, blisko byłem xD
... jak nie jestem pewien, to nie piszę już!
21 paź 16:59