kombinatoryka
sknerus: kombinatoryka
w urnie są 3 kule białe, 5 zielonych i 2 niebieskie.
na ile różnych sposobów można wylosowac jednocześnie 5 kul z ktorych 2 będą białe, 2 zielone i
1 niebieska
20 paź 20:09
Aga: C{2}{3} + C{2}{5} + C{1}{2}=
={3!}{2!*(3−2)!} + {5!}{2!*(5−2)!} + {2!}{1!*(2−1)!}=
=3+10+2= 15
Na 15 różnych sposobów.
20 paź 20:32
sknerus: oo dzieki wielkie, tak liczyłem wlasnie ale nigdy nie wiem czy to potem mnozyc czy dodawac
20 paź 20:36
20 paź 20:38
20 paź 20:40
sknerus: | | | |
ale niebieskich kul są dwie czyli chyba jednak | =2 |
| | |
3 + 10 + 2 razem 15
20 paź 20:43
Bogdan:
No tak, nie dowidzę już chyba
20 paź 20:52
Bogdan:
ech, niedowidzę, zakładam okulary
20 paź 20:54