matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
koło
magda:
Pole wycinka koła jest równe P, a łuk tego wycinka ma długość l. Oblicz długość promienia koła , jeśli: P=10π cm
2
, l=2,5π cm
20 paź 19:24
magda:
jak to zrobić?
20 paź 21:14
Bogdan:
α
α
Długość łuku L =
* 2πR ⇒ 2,5π =
* 2πR
360
360
o
α
2,5
=
360
2R
α
α
Pole powierzchni wycinka P =
* πR
2
⇒ 10π =
* πR
2
360
360
2,5
10 =
* R
2
⇒ R = ...
2R
20 paź 21:26