Dana jest funkcja
chrobry9: dana jest funkcja f(x)=mx2+mx+1. Wyznacz wzór funkcji. która każdemu parametrowi m
przyporządkowuje sumę miejsc zerowych tej funkcji oraz podaj jej dziedzinę.
21 paź 16:51
grus-grus: | | −b | | −m | |
x1+x2= |
| = |
| i Δ≥0⇒Δ=m2−4m=m(m−4)≥0 ⇒m∊(−∞;0>U<4;+∞) |
| | a | | m | |
D:m∊(−
∞;0)U<4;+
∞)
21 paź 17:46
janusz: Δ= m2 − 4m = m(m−4)
dwa pierwiastki gdy m(m−4) > 0
1) m>0 ⋀ m−4>0
m>0 ⋀ m>4
m>4
2) m<0 ⋀ m−4<0
m<0 ⋀ m<4
m<0
f(m) = { 2 dla m∊ ( −∞ , 0 ) ∪( 4, ∞ )
1 dla m∊{ 0;4}
0 dla m∊ ( 0,4)
21 paź 17:57