log i ciąg
bla bla: dla jakich x∊R liczby log2, log(2x−1), log(2x+3) w podanej kolejności tworzą ciąg
arytmetyczny?
20 paź 21:36
Bogdan:
Ciąg: a, b, c jest w tej kolejności ciągiem arytmetycznym wtedy, gdy 2b = a + c
20 paź 21:38
bla bla: robiłam tak:
2log(2x−1)=log2+log(2x+3)
log(2x−1)2=log(2x−+1+6)
2x2−2x*2+1−2x+1−6=0
2x2+2x*4−5=0
za 2x podstawiam t
czyli
tx+4t−5=0
wyszło mi własnie coś takiego dziwnego. A w odpowiedziach jest że x=log25
20 paź 21:54
koleżka: Z TEGO CO PAMIETAM TO ZA X PODSTAWIASZ BYLE JAKĄ LICZBE RZECZYWISTĄ SPRÓBUJ OD 0 DO 5 POWINNO
SIE UDAC JA NARAZIE NIE POMOGE BO NA JUTRO MAM DO ZROBIENIA 3 ZESTAWY MATURALNE Z MATMY
ROZSZEZONEJ I MAM CO ROBIC A BOJE SIE ZE DO GODZINY 7 NIEZDĄZE WIEC POWODZENIA
20 paź 22:10
Eta:
Witam!
A mi wyszło

załozenie 2
x−1>0 i 2
x +3 >0 ..... dokończ ( bo mi się nie chce

2log(2
x−1)= log2+log(2
x+3)
(2
x−1)
2= 2*(2
x +3)
2
x = t
otrzymasz:
t
2 −4t −5=0 t= 5 v t= −1
2
x =5 => x = log
25 v 2
x = −1 −−−sprzeczność
20 paź 22:17
Łukasz: moim zdaniem w takiej sytuacji logarytmy można opuszczać wtedy gdy są po jednym logarytmie po
obu stronach .
20 paź 22:23
Eta:
A co tu masz innego?
P= log2+log(2
x+3) = log[2*(2
x+3)] , bo loga +logb= loga*b
20 paź 22:26
lik: log2b=5
6 lis 11:45