Dla mocno ogarnietych, analiza
kiejo: 1. Znajdz dla poniższych ciągów granice dolne i górne.
b
n=[(−1)
n − 2]
n+1
c
n=3
4+(−1)n <=(−1)
n ,nie moglem tego poprawnie zapisac
21 paź 10:02
kiejo: Nie liczę na tylko wyliczenie, ale bardziej na zrozumienie co z czym się je
21 paź 10:12
kiejo: Może znacie jakieś książki które mają zadania i co najważniejsze rozwiązania, żebym mógł
załapać ocb.
21 paź 11:58
kiejo: Mozecie przynajmniej zacząć ?
21 paź 12:26
agus: czyloi musisz znalezc wartości których dany ciąg nie przekracza (jest ograniczony od dołu i od
góry odpowiednio) o ile takie ograniczenia istnieją. Przy czym n jest liczbą naturalną.
a) ponieważ tg jest funkcją nieograniczoną czyli przyjmuje wartości od −∞ do +∞, więc ciąg an
też będzie nieograniczony, a więc
inf an = −∞, sup an =∞
b) zwróćmy uwagę że dla n
− nieparzystego n+1 jest parzyste, natomiast (−1)n−2=−3, przy podniesieniu do parzystej
potęgi ucieka do +∞.
− parzystego n+1 jest nieparzyste, natomiast (−1)n−2=1−2=−1. przy podniesieniu do potęgi
nieparzystej daje zawsze −1
Wobec tego inf bn = −1, sup bn = ∞
c) znowu dzielimy na n
− parzyste, wtedy wykładnik wynosi 4+(−1)n = 4+1 = 5, zatem mamy 35=243
− nieparzyste, wtedy wykładnik wynosi 4+(−1)n = 4−1 = 3, zatem mamy 33=27
Wobec tego inf cn = 27, sup cn = 243
21 paź 12:47
b.: granice dolna i górna to trochę co innego niż kres górny i dolny;
o granicach dolnej i górnej możesz przeczytać (niewiele, ale zawsze) w wikipedii
lub w niemal dowolnym podręczniku do analizy matematycznej...
21 paź 15:37