rÓWNANIE
KASIA: oBLICZ RÓWNANIE
log2(4x −2)= x
20 paź 19:36
kanonier1218: x=1
20 paź 20:09
kanonier1218: przy założeniu, że 2x=t
4x−2x=0
t2−t=0
Δ=1−0
√Δ=1
t1=1−1/2=0
t2=1+1/2=1
2x=t
2x=21
x=1
20 paź 20:15
kanonier1218: wynik na 100& jest x=1 to widać od razu ale nie wiem czy obliczenie jest dobre
20 paź 20:16
Bogdan:
| | 1 | |
Trzeba zacząć od założenia: 4x − 2 > 0 ⇒ 22x > 2 ⇒ 2x > 1 ⇒ x > |
| |
| | 2 | |
log
2(4
x − 2) = x
2
x = 4
x − 2 ⇒ 2
2x − 2
x − 2 = 0, Δ = 1 + 8 = 9
| | 1 − 3 | |
2x = |
| = −1 < 0 sprzeczność |
| | 2 | |
lub
20 paź 20:27
kanonier1218: Bogdan, moim sposobem też można
20 paź 21:24
Bogdan:
Wyjaśnij ten swój zapis: 4x − 2x = 0
20 paź 21:29
Eta:
Dodam przy okazji ,że:
równań się nie oblicza

!
Równania sie rozwiazuje

!
20 paź 23:41