Eta:
f(x) = x
2 +bx +1 , b≠0
a) skoro f(x) ma mieć jedno miejsce zerowe to :
Δ =0 <=> b
2 −4 =0 <=> ( b−2)(b+2)=0 <=> b= 2 v b= −2
jednocześnie funkcja g(x) ma mieć wartościujemne dla każdego x€R
to: dla b= 2 g(x) = 2x
2 +cx −4 −−− parabola ramionamizwrócona do góry
więc dla b= 2 nie może osiagać tyjko wartości ujemnych
czyli b= 2 −−− odpada
pozostaje b= −2
wówczas ; g(x) = −2x
2 +cx −4 −−−parabola ramionami zwrócona do dołu
więc funkcja ta osiaga tylko wtedy wartości ujemne dla kazdego x
gdy: nie posiada miejsc zerowych , a więc gdy Δ<0
to: g(x) = −2x
2 +cx −4
Δ= c
2 −32 => c
2 −32<0 <=> ( c −4
√2)(c +4
√2) <0
zatem dla c€( −4
√2, 4
√2)
odp: c€(−4
√2, 4
√2) i b= −2
b)
wierzchołki obydwu parabol należą do prostej x +2=0
czyli x = −2 −−− jest osia symetrii wykresów
więc x
w = −2
| | −b | |
dla f(x) : xw= |
| = −2 .... to b = 4
|
| | 2 | |
| | −c | | −c | |
oraz dla g(x): xw = |
| = −2 ... => |
| = −2
|
| | 2b | | 8 | |
to: c = 16
odp: dla b= 4 i c= 16 −−− wierzchołki parabol należą do prostej x +2=0
Dobranoc Wszystkim

Do jutra