matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 9.1.2011
Zadania
Odp.
0
pytam:
zamiana
g
kg
= ile
?
ml
3
m
3
0
konrad:
Naszkicuj wykres funkcji . Prosze o pomoc
7
Kalor:
n
5
− n = n(n
4
− 1) = n(n
2
− 1)(n
2
+ 1) = (n − 1)n(n + 1)(n
2
− 4 + 5) = (n − 2)(n − 1)n(n + 1)(n + 2) + 5(n − 1)n(n + 1)
1
Bogdan1996:
bardzo prosze o pomoc i podanie chociaż jednego przykładu z pełnym rozwiązaniem − mam poprawkę z matmy i będą proporcjonalności proste i odwrotne , jeśli mógłby mi ktoś wytłumaczyć będę
0
patiqq:
Jeszcze raz wielkie dzięki WSZYSTKIM
2
szmaragdxd:
Obwód koła K1 wynosi 12pi a obwód koła K2 jest równy 84. Oblicz: a)stosunek długości średnic obu kół
5
esta:
Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210
1
szmaragdxd:
Przekątna pierwszego kwadratu ma długość 4 cm. Obwód kwadratu drugiego wynosi 4 dm. Oblicz: a)stosunek długości boków tych kwadratów
0
darkaa22:
1. Figury F1 i F są podobne. O ile procent pole figury F1 jest mniejsze od pola figury F, jeśli:
1
Michał:
sin2x<−
1
2
i x∊<0,2π>
21
Godzio:
Jak udowodnić takie coś:
1
Skizzo:
sinx*cosx*( sinx + cosx ) = 0
1
Procent:
Lód ma o 10% wieksza objetosc od wody, z ktorej powstal.O ile procent objetosc wody jest mniejsza od objetosci lodu z, ktorego powstala ?
3
monika:
pochodna f '(x)=ln (1+x
2
)
10
emilystar:
Figura F1 jest podobna do figury F w skali k. Oblicz k jesli:
1
monika:
Oblicz asymptoty pionowe funkcji:
x
2
+4x−3
f(x)=
x
2
−9x+8
4
misia :
:(dana jest funkcja kwadratowa f(x)=−2x
2
+12x wykres tej funkcji ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą o równaniu
4
pochodne:
x
(x)'*(1−x)−x*(1−x)'
1*(1−x)−x(
?)
y=
=
=
=
1−x
(1−x)
2
(1−x)
2
jak wyliczyć pochodną z (1−x)
6
patiqq:
Dzięki wam wszystkim za to GŁUPIE ZADANIE Z MATMY A i Trivial jak bedę miała źle to ................
5
monika:
Wyznacz dziedzinę funkcji:
3x
5
+2x
3
+x−6
f(x)=
=
√
x
2
+5x+6
5
truskawka:
Sprawdzi ktoś ?! Obrazem figury F w podobieństwie o skali 0,2 jest figura F
1
. Wiedząc, że pole figury F
1
jest o 72 cm
2
mniejsza od pola figury F1 oblicz pola figur F
1
i F .
12
Andrzej:
x
3
+2x
2
−6x−12=0
3
misia :
pomocy
:( ! dana jest funkcja kwadratowa f(x)= 3x
2
+12X−1 osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta:
33
bart:
jaka lektura jutro na probnej bedzie ?
no wiem, że wiecie
53
patiqq:
W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co
1
patiqq:
Przecież zgodnie z treścią zadania irysów i krówek w torebce ma być tyle samo
1
kasia:
Ktos mi moze wyjasnic jak sie oblicza wyznacznik 4 rzedowej macierzy na dowolnym przykaldzie?:(
4
patiqq:
W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co
14
patiqq:
7
M4ciek:
Czy moge prosic o uproszczenie czegos takiego :
12
ToMaS:
Czesc, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak rozwiazywać pochodnej wyzszych rzędów np 2,3
Wiem jak sie rozwiazuje pochodne te proste (pierwszwgo rodzaju), ale teraz coś sie motam przy tych
1
Kasia:
Witam bardzo proszę o definicje twierdzenia o kącie dopisanym do okręgu leżącym na stycznej.
3
Mariusz:
Nie mogę zrozumieć metody liczenia całek wymiernych jakby ktoś mógł w miarę przejrzyście to rozwiązać
4
Ela:
Cześć Wszystkim. Mam takie zadanka do zrobienia czy pomoże mi ktoś?
7
Mariusz:
x1x2=4
1
Marta:
Rozwiąż równanie (nierówność):
4
studentka:
kryterium Abela:Niech dany będzie szereg ∑a
n
*b
n
... Jeżeli 1) lim a
n
1/n=0, 2) Ciąg sum cząstkowych jest ograniczony to ∑ a
n
*b
n
zbieżny
1
karolinka:
ile jest jabłek na jabłoni
0
jaka:)):
sprawdż, że prostokąt o wymiarach 9cm na 12cm jest podobny do prostokata o wymiarach 32m nz 24m. jaka jest skala podobieństwa mnjejszego z tych prostokątów do większego? oblicz stosunek
0
imimimim:
1) (x−1)3+(2x+3)3−27x3−8=0 2) (x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)=1
17
sweps:
Witam chodzi o liczbe zespoloną − potegowanie
3
monika:
Do wykresu funkcji f(x)=a//x−6 nalezy punkt P=(−1,4)wyznacz miejsce zerowe funkcji f.
2
to ja jestem :
Prosze o pomoc. Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań { |x| +|y|= 5 .
10
patiqq:
1
Boruc1c:
Jak określić czy funkcja jest monotoniczna? (w jakimkolwiek przykładzie)
2
raff:
g
kg
Moglibyście zamienić mi 0,6
na
cm
3
m
3
2
Ania:
Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzedne spełniają układy nierówności: |y−x| ≤ 1
14
konrad:
2,5x
4
− 3x
2
+ 5 =0
6
POMÓŻCIE!:
arctg
√
1−x
1+x
9
esta:
Liczby k i n są nieparzyste i każda z nich ma tylko 3 dzielniki. Uzasadnij, że różnica tych liczb jest podzielna przez 4
0
karolina:
Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt (1, −1) odległej od punktu Q(8, 2) o 5
11
M:
Rozwiąż równanie: (
√
2+
√
3
)
x
+ (
√
2−
√
3
)
x
= 4
1
KM:
Wykaż tożsamość
sinα+sin7α+sin4α
=tg4α
cosα+cos7α+cos4α
4
karolina:
znajdź sumę długosci wysokości trójkąta ABC o wierzchołkach A (−1,1) B(4, −7) C (−1, 3)
2
esta:
Sprowadź wyrażenie
√
x
2
−10x+25
do najprostszej postaci wiedząc, że x∊(1,3)
3
sandra:
Piłkę rzucono pionowo w górę z V= 8 m/s. Obliczyć wysokość na jakiej energia kinetyczna będzie równa 1/8 energii potencjalnej.
0
Neli:
Hey pomożecie
W trapezie ABCD, W którym AB II CD, przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia się w punkcie E. Oblicz CE, jeśl IADI =1,5 dm, IDEI== 2dm
1
lipa:
sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów.Oblicz prawdopodobieństwo, że znajdą się tylko w dwóch wagonach
1
sarenka:
Skonstruuj prostokąt który jest podobny do prostokąta o wymiarach: dłuższy bok 5,2 cm, a krótszy 2 cm i którego obwód wynosi 20 cm. (Skorzystaj z konstrukcji podziału odcinka w danym
6
mateos134:
Oblicz objętość sześcianu która przekątna ma długość 2
√
3
cm.
0
agnieszka:
Wyznacz miejsca zerowe i Naszkicuj wykres funkcji
4
ShimbaCk:
Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
2
luufft:
W okrąg o równaniu: x
2
+ y
2
− 12x − 8y + 32 =0 wpisano trójkąt równoboczny ABC, w którym A (2;6). Wyznacz pozostałe wierzchołki trójkąta.
12
konrad:
Witam pomożecie?
1
kaczy:
Mam takie oto zadanie: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q. Wynikiem dzielenia W(x) przez x−p jest wielomian P(x)= −x
2
+ 10x − 16, a dzieląc W(x) przez
5
Mariusz:
Z postokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5dm na 4 dm wycieto w rogach jednakowe kwadratu. Po łożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawedzi otwymay prostopadloscian foreny
1
luufft:
Punkt A (−1;1) jest wierzchołkiem rombu ABCD, zaś okrąg o równaniu (x−3)
2
(y+1)
2
= 64/5 jest wpisany w ten romb. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu.
2
chrobry:
dla jakich wartości m układ równań, ma dokładnie dwa rozwiązania.
3
Anna:
Witam
2
Mirka:
Proszę o pomoc , to ważne anie wiem jak to zrobić dobrze . 1. Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawa kąt 60 stopni.
1
capslocK:
mam problemy z zadaniem
za pomoc byłbym Wam bardzo wdzięczny
1
Kasia:
:::rysunek::: Oblicz wartosci wszystkich funkcji trygonometrycznych kata alfa . α
2
marcin 888:
bardzo proszę o pomoc
6
mimi :
mistrze
pomóżcie !
5
monika:
prosze o pomoc
3
Daria:
Oblicz obwód trójkąta prostokątnego, w którym wysokość poprowadzona z wieszchołka kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 1 cm i 4 cm.
3
adam123:
:::rysunek::: a,b,c to wektory.
2
bananowa:
:::rysunek::: Na poziomej, gładkiej powierzchni leża dwa klocki połączone mocną nitką. Każdy z klocków ma
20
POMÓŻCIE!:
x+2
√
3−x
tg
3
2x
20
łukasz:
do wykresu funkcji określonej wzorem y=−2
x−2
należy punkt o współrzędnych odp 1 i 1/2 i dlaczego?
0
M:
1
funkcja f:R→R spełnia warunki f(x+y) = f(x) + f(y) i f(1) = 1. Oblicz f(
)
4
0
Kasia B:
Zbadaj ciągłość funkcji f(x)=[x]+[−x]
2
marcin:
Obserwowana populacja bakterii licząca 100 organizmów zwiększa się diesięciokrotnie swoją liczebność co godzine. Obserwacje rozpoczęto o godzinie 8 rano. O której godzinie populacja
0
Ania:
Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzedne spełniają układy nierówności:
6
nosu:
Czy ktos mogłby mi wytlumaczyc krok po kroku jak rozwiazac zadanie tego typu, bym byl wdzieczny
2
Lilianna:
Dlugosc krawedzi prostopadloscianu tworza ciag geometryczny.Obietosc bryly jest rowna 27, a suma dlugosci jej krawedzi jest rowna13.Znajdz
0
Lilianna:
Boki rownolegloboku maja dlugosc 8cm i 6cm , a miara kata ostrego jest rowna 60(stopni).Oblicz obietosc bryly powstalej w wyniku obrotu tego
6
Matylda:
x
∫
dx
√
2 + 4x
6
Alexandra:
rozwiąż nierówność −x
2
+6x−9>0
1
Lilianna:
Pole przekroju osiowego walca wynosi 12 cm(kwadratowych), a tanges kata nachylenia przekatnej tego przekroju do plaszczyzny postawy walca
17
Wiatrak:
:::rysunek::: Wnętrze placu w kształcie kwadratu o boku długości a=100m wytyczono parking również w
1
Lilianna:
Kat miedzy przekatnymi sasiednich scian bocznych prostopadloscianu o podstawie kwadratowej jest rowny 60(stopni).Krawedz postawy jest rowna
3
Lilianna:
Podstawa ostroslupa jest kwadrat.Wszystkie krawedzie boczne sa
0
M:
zbadaj monotoniczność funkcji:
1−x+x
2
f(x) =
1+x+x
2
8
ICSP:
log
4
(log
1/4
(x−3)) − Wie ktoś jak obliczyć dziedzinę tego wyrażenia?
1
karlinhio:
pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego wynosi 60 cm2 oblicz ile wynosi pole podstawy, a ile pole powierzchni bocznej
0
Ania:
Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzedne spełniają układy nierówności: |y−x| ≤ 1
3
łukasz:
funkcja wykładnicza f jest malejąca gdy określana jest wzorem?odp.2
−
x
1
milena0310:
fala dźwiękowa przechodzi z powietrza do wody Vp 340 m/s Ww 1450m/s OLICZ CZESTOTLIWOSĆ
0
Michu:
Ostrosłup prawidłowy trójkątny i stożek mają wspólny wierzchołek, a podstawa stożka jest wpisana w podstawę ostrosłupa. Kąt rozwarcia stożka ma miarę 120 stopni, a tworząca ma długość
8
Lena:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania o różnych znakach? a) (m−1)x
2
− 2mx +m + 3 = 0
3
Ambasador:
Jak można wyliczyć pochodną tej funkcji ?
24
Alexandra:
1.Dla jakich wartości m wykres y=−(x+2)
2
+5 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu y=m 2.Dla jakich wartości parametru m prosta y=m ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji
0
Jukon:
10
5
1
(
√
x
3
)
5
(
)
5
=
2
√
x
0
onaaa;):
wyznacz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej y=2x+4 przechodzącego przez punkty A(1;2) i B(−7;2)
0
adam123:
witam, co to znaczy że przyrównujemy do siebie wektory?
5
Lena:
Polecenie brzmi pla jakich wartości parametru k równanie ma 2 rozw dodatnie, pomyliły mi się zadanie
6
Lena:
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozw o różnych znakach? a) (k−1)x
2
− 2kx − k − 1 = 0
1
M:
wyznacz zbiór wartości funkcji:
2x
f(x) =
x
2
+1
36
mich :
pomozcie mi rozwiazac te przyklady
1
aa:
Dla jakich wartości parametru m wykresy funkcji f i g nie mają punktów wspólnych?
m
f(x) =
, g(x) = (m−1)x
x
3
Rani:
3x−2y 5x−3
0
Magda:
6
x
* ln6 (6
x
+1) = 6
2
x
*ln6+6
x
* ln6
potrzebne mi to do rachunków, może ktos szybko spr
2
Agaaa:
Dana jest prosta l:x+2y=0 i punkt P=(−1;−13). Wyznacz poznanie prostej prostopadlej do prostej l i przechodzacej przez punkt P. Prosze o rozwiazanie krok po kroku.
2
onaaa;):
wyznacz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej y=2x+4 przechodzącego przez punkty A(1;2) i B(−7;2)
4
cep:
UWAGA!
1
M:
wyznacz zbiór wartości funkcji:
1
f(x) = min{
, 2}
|x|
4
Olga^^ heh:
Kto z was lubi konie? I dlaczego?
25
Kalor:
Te zadanie jest z poziomu rozszerzonego ?
30
mariola:
14
1−
√
5
0
Rani:
Sprawdź, który z danych układów równań jest sprzeczny, oznaczony, nieoznaczony : { 1/3x+ 1/5y=2
14
Anja:
(x
2
− x+1)
2
5
konrad:
f(x) = k{x + 6 dla x E ( −Nieskończoność , −2) & x
2
dla xE <−2 , 2> & x + 2 dla xE (3 , Nieskończoność)}
3
Rani:
SPRAWDŹ KTÓRY Z DANYCH UKŁADÓW RÓWNAŃ JEST SPRZECZNY, OZNACZONY, NIEOZNACZONY:
1
Zbi:
∫1/3+(2cosx)
2
19
Paolaa:
prosze o pomoc w rozwiązaniu równan,mam je rozwiazane ale nie wiem czy wyniki są prawidłowe 1) x
3
+2x
2
−16x−32=0
6
konrad:
1. Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
x
2
+ 4
a) f(x) =
x
2
− 4
4
Kate:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|x| − 3. Podaj liczbę rozwiązań równania |x|−3=m w zależności od parametru m.
12
k:
Mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie o następującym poleceniu: Obliczyć h, b i Pc, tak żeby zrobić z tego bryłę wiedząc, że ostrosłup prawidłowy czworokątny
3
Rani:
{ 1/3 x + 1/5y =2 { x+ 0,6y=6
5
ANIA:
oblicz pierwaistki stopnia trzy z liczby U{(1 − i)
7
}{(1+ i)
3
1
M:
wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |x−1| − |x|
0
Kasia:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Długość krawędzi bocznej jest o 2 większa od wysokośco ostrosłupa. Krawedź boczna jest nachylona pod katem sin=
2
3
. Wyznacz wysokość
0
Kasia B:
Oblicz bez Hospitala"
8−x
lim
x→8
1
sin
πx
8
2
Rani:
proszę pomóżcie... { 1/2 x (jedna druga) −y=1
3
Rani:
{ 6x+9y=15 { 2x+3y=3
5
benek:
oblicz x. log jedna druga 2 x = 3 log jedna druga 5
0
Rani:
{ 1,5x+0,5y=2 { 0,3x+0,1y=2/3
5
siwy:
Oblicz pochodną z definicji: y=sin
2
x
0
monika:
Rzucamy czterokrotnie moneta.Oblicz prawdopodobienstwo, ze reszka zostanie wyrzucona wiecej razy niz orzel.
1
monika:
Srednia artmetyczna zestawu liczb 4,6,2,8,4,9,3,x,y wynosi 6 a mediana jest rowna 5.wyznacz x i y jezeli x<y
0
lol:
jeden z kątów trójkąta prostokątnego ma miarę α. Wiadomo, że ctg α=1/3. Narysuj dwa przykładowe nieprzystające trójkąty spełniające warunki zadania. Wskaz w nich kąt o mierze α
14
Magda:
Oblicz pochodne:
10
M:
mam taką nierówność:
√
x+5
> 7−x
0
kasia:
zadanie z fizyki : http://matematyka.pisz.pl/forum/73032.html proszę o pomoc jeżeli ktoś umie rozwiązać
1
Stachu:
Jeszcze jedna całeczka przypyrawia mnei o klopot, mianowicie:
0
lol:
Zaciągnięto w banku kredyt w wysokości 3200 zł z odroczeniem jego spłaty na dwa lata. Po pierwszym roku dopisano do kredytu odsetki przy rocznej stopie procentowej 25 %. Po drugim
1
Potrzebująca:
Proszę mi powiedzieć, jak mam to rozpatrywać, bo już na każdy sposób, ale nie wiem co z tym sinusem zrobić.
14
Julka:
Proszę o POMOC.
0
Olka:
Wyznaczyć proste na powierzchni
x
2
9
+
y
2
4
−
z
2
16
=1 przechodzące przez punkt A(6,2,8).
1
Julka:
W równoległoboku o obwodzie 40cm przekątne są dwusiecznymi kątów, a ich długości mają się do siebie jak 3:4. Oblicz długość tych przekątnych.
3
Dominiśka:
w prostopadłościanie o podstawie kwadratowej stosunek pola podstawy do pola ściany bocznej wynosi 1:2 przekątna prostopadłościanu ma długość 3
√
6
Oblicz sumę długości wszystkich
7
Domisia:
Boki trójkata mają dł. 21cm 20cm 13cm, oblicz: 1.pole trójkąta(wzór herona)
0
ola:
x
1
+ x
2
+ x
3
= 1 x
1
− x
2
= 2
3
monia:
Jan napisał na tablicy dwie liczby naturalne. Potem starł je i w ich miejsce wpisał iloczyn zmniejszony o 1 oraz ich sume. Nie zadowoliło go to jednak i powtórzył te czynnosc. Znowu starł
2
pawel:
pomóżcie dokończyć zadanie . wyznaczyć asymptoty, ekstrema i przedziały monotoniczności dla f(x)=x
2
/x
2
−1
0
ida:
Wykaz, ze z grupy 2010 osób można wybrać 45 osób mających tak samo na imię lub 45 osób, z których każda nosi inne imię.
1
natalieepe:
wartość k dla której jeden z pierwiastków równania x
2
+9x+k=0 jest równy −3, wynosi:
2
kasia:
proszę o objaśnienie tego zadanka : Przy jakiej szybkości energia kinetyczna cząstki równa jest potrójnej energii spoczynkowej ?
0
Kasia B:
8−x
lim
x→8
sin
1
8
πx
Jest wskazowka, żeby zastosować sin x=sin (π−x), ale nijak widzę zastosowanie tego tutaj
0
Pallinka:
y=2xarcsin2x
0
Kalor:
Wykaż, że
13
Stachu:
Prosze o pomoc z taką całką, bo próbowałem juz iles razy przez częsci i na różne sposoby i nici
0
Kasia B:
lim
x→∞
arccos (
√
x
2
+x
−x)
3
Oleeeek:
male pytanko x
3
−x
2
−17x−15 = sposob = (x−5)(x+3)(x+1)
0
d:
c) h(x)=
x
3
−4
x
2
na dole x do potęgi 2
0
d:
Zbadać przebieg następujących funkcji: a)f(x)=3x
4
−4x
3
11
Kalor:
Liczby 54 i 38 podzielono przez pewną liczbę. Przy dzieleniu 54 przez tą liczbę otrzymano resztę 9, natomiast przy dzieleniu 38 otrzymano resztę 8. Jaka to liczba?
2
Domisia:
W kwadracie o polu 10cm
2
połączono kolejno środki boków. Oblicz pole wyznaczonego w ten sposób trójkąta.
11
Kasia B:
sin x
lim
x→
π
2
x
π
Wiem, że jak x→0, to granica to 1, ale co jeśli x→
?
2
9
POMOCY PRZYKłAD DO KOłA:
(x+2)e
−
2
x
sin3x
25
Dominiśka:
przekątna prostopadłościanu ma długość 17 cm cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny podstawy jest równy
15
17
Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:4.
6
Pallinka:
lim (sinx)
1
x
x−>0
13
astral:
Wyznacz równanie kwadratowe, którego pierwiastkami są liczby o 2 większe od pierwiastków x
1
i x
2
równania x
2
+mx+n=0.
1
Domisia:
Różnica pól dwóch kwadratów jest równa 17. Oblicz dł. boków kwadratów wiedząc że są one liczbami naturalnymi.
1
dominika:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 4cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego stożka.
41
golav:
sinx
x
Wynik będzie 1?
0
marcin98:
Proszę o pomoc http://matematyka.pisz.pl/forum/73001.html
1
Tora'ah:
:::rysunek::: Proszę o pomoc z zadaniem z matematyki z działu Wektory.
2
studentka:
1) ∑ n
2
n
podzielić na 6
n
(n!)
2
spr czy szereg zbiezny z d"Alamberta 2) Spr czy szereg zbieżny z Cauchego
0
Pomocy!:):
Proszę o pomoc w zadaniach z ostrosłupami
. Pilnie potrzebne
.
7
Daniel:
|1−2x|≥x
7
ToMCi0:
1
Przyjmijmy π≈ 3
.Jakie będą wysokości puszek i na który rodzaj puszek potrzeba więcej
7
blachy skoro dwie puszki mają średnice równe 14 cm i 10 cm.
7
Pallinka:
y=xlnx
5
Viki1888:
przekątna prostopadłościanu ma długość 17 cm cosinus kąta nachylenia tej przekątnej do płaszczyzny podstawy jest równy
15
17
Stosunek długości krawędzi podstawy wynosi 3:4.
15
Viki1888:
Oblicz pole powierzchni całkowitej sześcianu jeśli przekątna sześcianu na długość 8
√
3
8
Mizia:
Proszę wytłumaczcie jak to zrobić. a=log5
4
+log2
4
5
Pallinka:
e
−x
f(x)=
x
2
0
adam123:
W sześciokącie foremnym A B C D E F dane są wektory AB= a , AF = b wyraź w zależności od a i b wektory AC,AD,AE,BC,CF
9
marcin98:
:::rysunek::: 1.Oblicz pole zacieniowanej figury (wymiary podano w cm.)
15
Kuba:
x−3y
x+5
/7+
= 2x−
4
3
10(x−y)−4(1−x)
\
=y
3
5
kris:
Wyznacz ciąg arytmetyczny an wiedząc że a1+a2=6 i a2+a4=0
1
konio:
Witam
4
kris:
Między liczby 7 i 189 wstaw dwie liczby takie x i y aby ciąg 7,x,y,189 był ciągiem geometrycznym
0
fix:
Fizycy
Potrzebuję Waszej pomocy. Przez dwa równoległe przewodniki płyną prądy I i 3I. Zwroty prądów są przeciwne. Przewodniki te umieszczone są w odległości r od siebie. Zapisz formułę
0
ola:
Dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny . Suma długości krawędzi tego graniastosłupa jest równa 60. Podaj wzór i określ dziedzine funkcji, która w zależności długości krawędzi
5
balladosis:
1. Ostrosłup prawidłowy czworokątny.
0
kasica:
Siedem osób, które oznaczymy literami A, B, C, D, E, F, G, ma zają siedem sąsiednich miejsc w jednym rzędzie w kinie. Na ile sposobów mogą one usiąść, tak aby:
5
poziomka:
Witam. Czy ktoś ma pomysł, jak rozwiązać takie coś:
1
Pomocy:
Ile istnieje liczb trzycyfrowych, w których zapisie występują tylko cyfry parzyste i żadna cyfra nie powtarza się?
1
pawkan:
x−3
witam!Wyznacz dziedzine fmunkcji określonej wzorem:f(x)=
x
2
+x−2
5
Qba99:
2x kwadrat−7+3>x−3
2
Justyna:
Dana jest funkcja liniowa f(x)= 3x − 1. a) Rozwiąż nierówność f(x + 3) ≤ f(1 − x).
3
muminek2709:
Witam! Potrzebuje pilnie pomocy 1. Pole kwadratu wynosi 121cm2 (kwad). Oblicz obwod tego kwadratu.Oblicz obwód tego kwadratu