matematykaszkolna.pl
.. bart: jaka lektura jutro na probnej bedzie ? no wiem, że wiecie
9 sty 21:41
Trivial: Hm...
9 sty 21:42
Trivial: Myślę, że będzie coś o wojnie.
9 sty 21:43
bart: a czemu tak?emotka ja obstawiam ze wiersz Miłosza jakiś, bo teraz jest jakiś jego rok czy coś, ale wiersza nie tknę emotka
9 sty 21:44
Trivial: Bo ostatnio moda na wojny.
9 sty 21:45
bart: Nie zauważyłem emotka
9 sty 21:49
Trivial: A tak na marginesie... To w ogóle ma jakieś znaczenie co będzie? emotka Mi to nie grało wielkiej roli czy miałem zmyślać na ten czy inny temat. emotka
9 sty 21:49
bart: tez myslalem "pss.. pozmyslam i ok" na probnej trafilem akurat na temat, ktory przerabialem kilka miesiecy wstecz na lekcji, taki sam i jakos mi nie poszlo
9 sty 21:52
Trivial: A tam! Pójdzie Ci. emotka Pamiętaj tylko, żeby nie mylić epok i okresów, bo za to można maturę oblać. Ja wolałem w ogóle nie pisać, która to epoka dla świętego spokoju. emotka
9 sty 21:57
bart: a to wgl sie powinno pisac? ja tam juz chce dostac arkusz z moimi cyferkami i liczyc, liczyc i liczyc
9 sty 22:00
Trivial: Nie wiem czy powinno, czy nie. Przeczytałem w bardzo mądrej książce czym są błędy jakieś tam, za które oblewa się maturę. Nauczyłem się ich na pamięć, żeby potem tych rzeczy nie pisać. emotka Ale już nie pamiętam. Co do matmy: jak w tym roku pisze się matmę? Trzeba podstawę i rozszerzenie tego samego dnia?
9 sty 22:02
bart: no to i to.. o 8 podstawa i o 14 rozszerzenie na szczescie z dodatkowymi juz tak nie jest..
9 sty 22:03
Trivial: No to powodzenia. Ja pamiętam, że na maturze rozszerzonej wyłączyłem się w połowie. emotka
9 sty 22:04
bart: ze jak? zacma totalna?emotka
9 sty 22:06
Trivial: Może nie zaćma. Coś w stylu: Turn off. System terminated. Power down. ..................................~
9 sty 22:08
Trivial: I potem się otrzymuje wynik poniżej 70%. emotka
9 sty 22:11
patiqq: tak tak dokładnie
9 sty 22:13
bart: ja mam tak czesto tj jak robie zadania z matmy z jakiegos dzialu to malo jakie zadanie pozniej mnie zagnie, ale czasem to to zacma kompletna no <70% juz bylbym zadowolony emotka
9 sty 22:14
bart: patiqq tez tak mialas?
9 sty 22:15
patiqq: Fajnie co wy takie kujony?
9 sty 22:15
Trivial: bart: straciłem ok. 15% przez błędy typu zły znak albo źle przeczytane polecenie.emotka
9 sty 22:16
patiqq: że niby ja...... Dobre
9 sty 22:16
bart: czy ja wiem czy kujony.. po prostu nie chcemy popelnic tego samego bledu co ty i pytac sie o rozw takich zadan
9 sty 22:17
bart: ja 6% na podstawie log100= nie 2 a 10
9 sty 22:18
patiqq: jakich błędów słuchaj JA JESZCZE TAM NIE DOTARŁAM
9 sty 22:18
Trivial: log100 = 2 emotka
9 sty 22:19
Trivial: ale za to ln1 = 1. To pewne.
9 sty 22:19
M4ciek: Jutro sa probne
9 sty 22:45
patiqq: Powodzenia
9 sty 22:50
Godzio: U mnie jest w środę emotka
9 sty 22:57
patiqq: to też życzę powodzeniaemotka
9 sty 23:03
Kalor: Omg bart ty mature zdajesz ja myślałem że ty na studiach albo po już
9 sty 23:04
M4ciek: Ja juz probna mialem dawno.Z Operonu macie?
9 sty 23:12
Godzio: Ja mam szkolną
9 sty 23:15
Gustlik: Ja wprawdzie maturę zdawałem 23 lata temu, ale uważam, że należałoby zlikwidować obowiązkowy polski ustny, zostawić pisemny, ale poziom podstawowy powinien on wyglądać tak, jak obecna matematyka na poziomoe podstawowym: 25 zadań, a właściwie pytań zamknietych z opdowiedziami A, B, C, D, a potem tekst ze zrozumieniem oraz jakieś konkretne pytania typu "scharakteryzuj postać", alternatywnie dla ścisłowców lubiących polać nieco wody jakieś proste wypracowanie i wystarczy. No i moim zdaniem brakuje w liceum gramatyki i ortografii, a to w polskim pełni taką rolę, jak liczby, procenty i ułamki w matematyce, czyli TO PODSTAWA. To, co wałkuje się na polskim przez całe LO, to "polonistyka wyzsza", która na takim poziomie potrzebna jest jedynie przyszłym filologom, a na pewno nie inżynierom ani nawet w codziennym życiu. Dla mnie np. gramatyka i ortografia były zawsze pikuś, a literatura i wypracowania to były tortury. W podstawówce ratowałem się właśnie gramatyką i ortografia, niestety w LO tego koła ratunkowego brakowało i ledwie wyciągałem na 3 (wtedy skala ocen była 2 − 5). Coś nalezy z tym zrobić, Tym bardzie, że z tym można zrobić w przeciwieństwie do matmy, gdzie działy się łączą i okrojenie programu spowodowało tylko bałagan. W polskim jak się np. wytnie część lektur albo ograniczy do omawiania streszczeń, to nic się nie stanie, bo nie wszystkie lektury są powiązane ze sobą. Oczywiście mówię cały czas o maturze podstawowej, bo na rozszerzeniu wiadomo, nalezy dać trudniejsze lektury i tematy. Pozdrawiam.
10 sty 00:10