ostrosłup
k: Mógłby mi ktoś sprawdzić zadanie o następującym poleceniu:
Obliczyć h, b i Pc, tak żeby zrobić z tego bryłę wiedząc, że ostrosłup prawidłowy czworokątny
ma: a= 9.5 Pb=180.5.
Ja zrobiłam to tak:
d= a{2}
d= 9,5{2}
Pb= a*b
180,5=9,5*b
b=19 czyli b=h
9 sty 15:05
ICSP: Nie za bardzo czytelnie to polecenie. Z tego co rozumiem to masz ostrosłup prawidływy
czworokątny o krawedzi podstawy równej 9,5 oraz powierzchni pocznej równej 180,5?
9 sty 15:06
k: tak, takie mam polecenie
9 sty 15:07
ICSP: a czym jest b?
9 sty 15:08
k: b to wysokosc
9 sty 15:12
ICSP: b− wysokość (zakładam że siany bocznej)
h− wysokość ostrosłupa?
9 sty 15:14
k: tak, a ja błędnie przyjęłam sobie, że wysokość ściany bocznej jest tym samym co ostrosłupa,
9 sty 15:20
k: a czy byłaby taka możliwość, żebyś mi napisał/a poprawne rozwiązanie tego zadania?
9 sty 15:22
ICSP: już patrze.
9 sty 15:23
ICSP:

D jest czwartym wierzchołkiem podstawy.
Powierzchnia boczna składa się z 4 identycznych trojkatow BCE wiec pole jednego takiego
| | pb | |
trojkata bedzie rowne |
| . Z danych w zadaniu wiemy ze |BC| = a = 9,5. |
| | 4 | |
9 sty 15:28
ICSP: | | 1 | |
Pole trójkąta wyraża się wzorem |
| a*b. |
| | 2 | |
| | 180,5 | |
Najpierw obliczmy pole trojkąta BCE: |
| = 45,125 |
| | 4 | |
Z tresci wiemy ze a = 9,5
| | 1 | |
45,125 = |
| * 9,5 * b ⇔ 90,25 = 9,5b ⇔ b = 90,259,5 ⇔ b =9,5 |
| | 2 | |
9 sty 15:32
ICSP: Na koniec twierdzenie pitagorasa:
(12a)2 + b2 = h2
9 sty 15:33
k: Dziękuję Ci bardzo

.
9 sty 15:35