fizyka help!!!
bananowa:

Na poziomej, gładkiej powierzchni leża dwa klocki połączone mocną nitką. Każdy z klocków ma
masę 400g. na pierwszy klocek działa, skierowana poziomo, siła o wartości 1N. Oblicz
przyśpieszenie klocków i naprężenie nitki.
(siła F
1 powinna być z minusem)
Trivial:
Trzeba rozpisać siły działające na każde ciało.
W pionie nie ma ruchu, więc te siły nas nie interesują.
W poziomie:
(1) F
1 = m
1a
(2) F − F
2 = m
2a
Z danych wynika:
m
1 = m
2 = 400g = 0.4 kg
F = 1N
F
1 = F
2
Pozostaje rozwiązać układ równań.

Tylko mam takie pytanie, dlaczego siła F
1 powinna być z minusem.