podobieństwo
truskawka: Sprawdzi ktoś ?! Obrazem figury F w podobieństwie o skali 0,2 jest figura F
1. Wiedząc, że pole
figury F
1 jest o 72 cm
2 mniejsza od pola figury F1 oblicz pola figur F
1 i F .
PF1 + 72= 25PF1
−24PF1 = −72
PF1 =3
3+72=75
odp. PF1 =3cm
2 , PF2= 75cm
2
9 sty 21:56
truskawka: sprawdzi ktoś czy nie ?
9 sty 22:03
patiqq: jakbym rozumiała to bym sprawdziła to z liceum
9 sty 22:12
Basia:
nie bardzo się da, bo pokręciłaś treść
napisałaś " pole F1 jest o 72 mniejsze od F1"
i nie wiadomo, które w końcu ma być mniejsze
9 sty 22:21
emilystar: chyab ma być mniejsze od pola figury F, przynajmniej taka jest treść mojego zadania
9 sty 22:24
Basia:
F → F
1 k=0,2
P
f1 = k
2*P
f
P
f1 = 0,04*P
f
P
f−72 = 0,04*P
f
0,96*P
f = 72
| | 7200 | | 3600 | | 1800 | | 900 | | 450 | | 225 | |
Pf = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = 75 |
| | 96 | | 48 | | 24 | | 12 | | 6 | | 3 | |
zgadza się
9 sty 22:39