Bardzo prosze o pomoc to pilne!
Domisia: Boki trójkata mają dł. 21cm 20cm 13cm, oblicz:
1.pole trójkąta(wzór herona)
2.dł wysokości w tym trójkącie
3.promień koła wpisanego
4.promień koła opisanego na tym trójkącie
9 sty 13:42
ICSP: Ja moge zrobić jak wróce. MOze ktoś wcześniej ci to zrobi,.
9 sty 13:43
Domisia: ok poczekam
9 sty 13:46
ICSP: 1. Wzór herona : P = √s(s−a)(s−b)(s−c). Gdzie a b c są bokami trójkąta a s połową obwodu tego
trójkąta.
2. Wysokość ma być opuszczona na najdłuższy bok czy na inny?
3. P = sr. Gdzie P jest polem trójkąta. s połową obwodu a r promieniem okregu wpisanego.
4.Chwilowo nie mam pomysłu może zaraz coś wymyśle.
9 sty 15:05
bart:

| | 1 | |
1. z twierdzenia cosinusow wyznacz α i pozniej pod wzor P= |
| absinα |
| | 2 | |
2. wyznacz pozostale katy i kabinuj z wysokosciami

3 i 4 szukaj wzorow
9 sty 15:14
huncek: do 3 i 4 masz odniesienie do obliczenia pola trojkata uzywajac wartosci R i r,
1 szy wzór : P
Δ= rp
9 sty 15:15
ICSP: Napisała że w pierwszym ma użyć wzoru herona.
9 sty 15:15
huncek: to uzyje
9 sty 15:20