Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji
konrad: 1. Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkcji:
| | x(x2 − 9) | |
c) f(x) = |
| |
| | x(x + 3) | |
Proszę o pomoc potrzebne na jutro
9 sty 15:21
huncek:
a) D x2 − 4 ≠0
b) D √x−3 ≠ 0
c) D x(x+3) ≠ 0
9 sty 15:24
huncek: oczywiscie do rozwiazania przez ciebie D
9 sty 15:25
MathGym:
Dziedzina
a) (x2 − 4) = (x − 2)(x + 2) ⇒x∊R/{−2, 2}
b) √x − 3 ≠ 0 ∧ x − 3 ≥ 0 ⇒x −3 > 0 ⇒ x∊(3; +∞)
c) x(x + 3) ≠ 0 ⇒ x∊R/{−3, 0}
9 sty 15:25
MathGym:
Miejsca zerowe
a) (x2 + 4) = 0 odp: brak miejsc zerowych
b) √5 − x = 0 odp: x = 5
c) x(x2 − 9) = 0 odp: x = 0, x = −3, x = 3
9 sty 15:28
MathGym:
W przypadku c) sprawdź, czy wszystkie będą miejscami zerowymi funkcji (patrz dziedzina), ale
tyle to sam pomyśl
9 sty 15:29
konrad: Ogromnie dzięki kolego
9 sty 15:33