pochdne
POMÓŻCIE!: x+2√3−x
tg32x
oblicz pochdną
9 sty 17:51
kachamacha: pod pierwiastkiem jest ułamek? x+2 przez 3−x?
9 sty 17:55
POMÓŻCIE!: pod pierwiastkiem jest tylko 3−x
9 sty 17:58
Grześ: Pierwszy przykład z pochodnej iloczynu znajdź sobie wzorek

Drugi przykład troszeczkę bardziej skomplikowany, bo:
y=tg
32x
y'=3tg
22x*(tg2x)'
(tg2x)'=(1+tg
22x)*2
Czyli ostatecznie:
y'=3*2*tg
22x(tg
22x+1)=6tg
22x(tg
22x+1)
9 sty 18:00
Grześ: Jeszcze można to skrócić, co zaraz uczynię

9 sty 18:01
Grześ:
Czyli:
| | sin22x | | 1 | | 6sin22x | |
6tg22x(tg22x+1)=6* |
| * |
| = |
| |
| | cos22x | | cos22x | | cos42x | |
Nie wiem która forma jest Ci potrzebna
9 sty 18:04
kachamacha: pomogę tylko muszę uporać się z zapisem
9 sty 18:06
kachamacha: ostatnia wersja Grzesia jest ok
9 sty 18:09
kachamacha: Grzesiu dlaczego pierwsza funkcja z iloczynu?
9 sty 18:09
kachamacha: chyba że źle widzę bo rozumiem że funkcja jest postaci: w liczniku x+2 w mianowniku pierwiastek
z 3−x
9 sty 18:11
Grześ: Iloczyn bla bla, miało być iloraz. Dwa razy sie dziś pomyliłem, wybacz

9 sty 18:12
kachamacha: luzik,nie czepiam się ale wtedy jest inny wzór, policzę
9 sty 18:18
Grześ: okeeej, pierwszy przykład jest prosty, bo tylko podstawiasz do wzoru. Nie masz ani jednego
złożenia funkcji.
Nie tak jak w drugim przykładzie, jak sa dwa złożenia funkcji
9 sty 18:19
kachamacha: ja ciągle walczę z samym zapisem. nie wiem czy POMÓZCIE już sobie poradził
9 sty 18:25
POMÓŻCIE!: no właśnie nie
9 sty 18:26
Grześ: heh, sam zapis to nieproblem, pisac rozwiązanie, czy walczysz dalej
9 sty 18:27
POMÓŻCIE!: lepiej napisz... mi cały czas źle wychdzi tzn nie tak jak w odp
9 sty 18:28
Grześ: dobra, to jade już
9 sty 18:29
kachamacha: | (x+2)'*√3−x−(x+2)*(√3−x)' | |
| |
| (√3−x)2 | |
9 sty 18:29
Grześ:
| | (x+2)'√3−x−(√3−x)'(x+2) | | | |
y'= |
| = |
| = |
| | 3−x | | 3−x | |
9 sty 18:35
Grześ: teraz jeszcze mozna w mianowniku razem zapisać te (3−x)
3/2, ale nie wiem jaką chcesz postać
9 sty 18:35
Kamil: tg x=3/2x
28 cze 03:11