Oblicz pochodną z definicji.
siwy: Oblicz pochodną z definicji:
y=sin
2x
Ma ktoś pomysł

?
9 sty 14:25
Zbi: wiem ze to jest cos 2x ale to z wzorow
9 sty 15:42
huncek: sin
2x + cos
2x = 1
9 sty 15:43
Zbi: to nie tak ja tez sie myle tak mysle a huncek nie wie jeszcze co to sa pochodne
9 sty 16:11
huncek: xd 4 fun napisalem
9 sty 16:12
AS:
Def.pochodnej funkcji f(x)
| | f(x + h) − f(x) | |
f'(x) = limh→0 |
| |
| | h | |
U nas f(x) = sin
2x
W dalszych obliczeniach pomijam h → 0 pod lim
| | sin2(x + h) − sin2x | |
f'(x) = lim |
| = |
| | h | |
| | [sin(x + h) − sinx]*[sin(x + h) + sinx] | |
lim |
| = |
| | h | |
| | 1 | | x + h − x | | x + h + x | | x + h + x | | x + h − x | |
lim |
| *[2sin |
| *cos |
| ]*[2sin |
| *cos |
| ] = |
| | h | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | sin(h/2) | |
lim2 |
| *cos(x + h/2)*sin(x + h/2)*cos(h/2) = |
| | h/2 | |
2*1*cosx*sinx*1 = 2*sinx*cosx
9 sty 16:29