okrąg
onaaa;): wyznacz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej y=2x+4 przechodzącego przez
punkty A(1;2) i B(−7;2)
9 sty 15:56
onaaa;):
9 sty 16:21
huncek2: Dwa punkty są na tej samej wartości osi y (2) więc średnica okregu to 1+7 = 8 (przyda się
później do wzoru na równanie − promień = 4)
Gdy narysujesz to wszystko na wykresie zobaczysz, że te 2 pkt tworzą prostą którą możesz
zapisać równaniem y = 2
Podkładasz y=2 pod prostą y = 2x+4
2=2x+4
−2=2x
x=−1 mamy środek okręgu S=(−1;2)
(x+1)2 + (y−2)2 = 16
9 sty 16:36