9 sty 11:00
ICSP: Zakładam że to ukłąd równań?
9 sty 11:06
Kuba: tak układ równań
9 sty 11:12
ICSP: więc pierwsze przemnażasz przez 12. Drugie przez 3 redukcja wyrazów podobnych i masz już prosty
ukłąd równań.
9 sty 11:13
Kuba: właśnie wymnażałem ale cos mi chyba źle wychodzi bo ma wyjśc x=4 i y=4
9 sty 11:14
Kuba: a mi coś innego wychodziło
9 sty 11:15
ICSP: wymnoze ci pierwsze
9 sty 11:15
ICSP: 84 + 3x − 9y = 24x − 4x − 20 ⇔ − 17x − 9y = − 104
9 sty 11:17
ICSP: 10x − 10y − 4 + 4x = 3y ⇔ 14x − 13y = 4
9 sty 11:18
ICSP: takie wyniki ci powychodziły?
9 sty 11:18
Kuba: a drugie to wiem 30x−30y−12+12x=3y
9 sty 11:18
Kuba: a=sorry to drugie to zle napisałem
9 sty 11:19
Kuba: chyba tak jeszcze sobie sprawdze i poprawie jak mam zle
9 sty 11:19
ICSP: Masz wyżej napisane obydwa równania w najprostszej formie. Teraz rozwiąż układ równań.
Proponowałbym metodę wyznacznikową o ile ją znasz.
9 sty 11:20
Kuba: no teraz chyba dobrze wyszło dzieki i sorry za fatyge ale wczoraj w nocy to robiłem i musiałem
jakies błedy porobić
9 sty 11:21
Kuba: tej chyba jeszce nie znam znamy przeciwnych współczynników i podstawiania
9 sty 11:22