rozklad wielomianow na czynniki
Oleeeek: male pytanko
x3−x2−17x−15 = sposob = (x−5)(x+3)(x+1)
chodzi mi o to jak od lewej strony dojsc do prawej
9 sty 13:08
huncek: rozkladanie na czynniki nic tu nie da, szukasz dzielnikow wyrazu wolnego czyli 15
są to : +/− : 5,,3,1,15
sprawdzasz ktory z nich po wstawieniu do tego wielomianu W(x) da 0
czyli W(5) , W(−5) .... = 0
9 sty 13:11
Kasia B: Najpierw zauważasz, że −1 jest pierwiastkiem, potem dzielisz to przez (x+1) i szukasz
pierwiastkow tego, co Ci zostanie z tw. Bezout.
9 sty 13:13
Oleeeek: dzieki
9 sty 13:19