równanie
M: Rozwiąż równanie:
(√2+√3)x + (√2−√3)x = 4
9 sty 19:17
9 sty 19:19
Grześ: teraz tylko wystarczy co nieco przekształcić w równaniu
9 sty 19:19
Grześ: jeszcze: √x2=|x|
9 sty 19:20
Noah: mozna jeszce inaczej i zazwyaczaj tak uczca w szkole

wprowadze odrazu zmianke ktora jest tozsama
| | 1 | |
√2−√3= |
| wstawiamy do rownania to zamiane i mamy |
| | √2+√3 | |
(
√2+√3)
x=t , t>0 (1)
| | 1 | |
t+ |
| =4 , po odpowiednich przeksztalceniach mamy: |
| | t | |
t
2−4t+1=0
Δ=16−4=12
√Δ=2
√3
t=2+
√3 v t=2−
√3 gdzie t>0 zatem
t=2+
√3 podstawiamy do rownania (1) i mamy
(
√2+√3)
x=2+
√3
(2+
√3)
1/2x=2+
√3
z wlasnosci roznowartosciowosci funckji wykladniczej mamy
x=2
9 sty 19:50
Grześ: heh, ciekawy ten sposób i w sumie o wiele lepszy

Nie wiem jakby szczerze z mojego wyszło,
dałem wskazówki i tyle
9 sty 19:52
Noah: wiesz w podreczniku z matematyki mam opisane takiego typu rownania ale nie stety w dzisiejszych
czasach MALO KTO ZAGLADA DO NIEGO (niestety jestem nielicznym ktory to robi

)
9 sty 20:06
Grześ: jakbyś miał więcej takich równań, to zeskanuj i mi podrzuć. Zaciekawił mnie ten typ równań

9 sty 20:08
Noah: 6622499 moje gg (daj maila) zoabcze co sie da zrobic
9 sty 20:11
AC:
Chyba jeszcze jest pierwiastek x = −2
9 sty 20:21
M: dziękuję!
9 sty 20:43
Noah: | | 1 | |
Masz racje AC poniewaz 2−√3>0 a 2−√3= |
| trzeba to podstawic rowniez pod t i |
| | 2+√3 | |
wyjdzie −2
9 sty 20:51