jak to rozwiązać ??:)
ShimbaCk: Proszę o pomoc w następującym zadaniu:
fx = x2 + 6x + c przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy gdy x∊(−2;4)
a) wyznacz a i b
b) oblicz dla jakich argumentów wartości funkcji f są mniejsze od wartości funkcji
gx = 3x2 − 6x − 6
c)rozwiąż równanie g(x−1)=f(1)
9 sty 18:34
Grześ: czyli miejsca zerowe to −2 oraz 4, współczynnik a masz podany a=1
Z postaci iloczynowej:
f(x)=a(x−x
1)(x−x
2)
x
1=−2
x
2=4
a=1
f(x)=(x+2)(x−4)=x
2−2x−8
Hmm.... a zobacz z jakim przedziale funkcja ma wart. ujemne, nie czasem w x∊(−2,−4)
9 sty 18:40
Grześ: Bo powstaje sprzeczność, sprawdź dokładnie polecenie
9 sty 18:40
ShimbaCk: Oj właśnie przepraszam masz racje
9 sty 19:19
ShimbaCk: właśnie −2,−4
9 sty 19:19