Zadanie
Kalor: Liczby 54 i 38 podzielono przez pewną liczbę. Przy dzieleniu 54 przez tą liczbę otrzymano
resztę 9, natomiast przy dzieleniu 38 otrzymano resztę 8. Jaka to liczba?
9 sty 12:56
9 sty 13:00
huncek: ups sry reszte 8 xd
9 sty 13:01
bart: 54−9=45
38−8=30
wspolny dzielnik 30 i 45 wiekszy od 9 to 15
9 sty 13:03
Kalor: kurna skąd wy to wiecie bart
9 sty 13:06
Kalor: teraz już też wiem ale wcześniej bym na to nie wpadł
9 sty 13:06
Kalor: Moge ci zadać inne zadanie z wykazania czegoś zrobił byś ?
9 sty 13:06
bart: no dawaj
9 sty 13:15
9 sty 13:18
bart: kurde

sam nie jestem w takich duperelach dobry.,

ale np mamy liczby 10 i 50
NWD = 10
NWW= 50
teraz mamy liczby a i b
NWD= nie wiemy
| | a*b | |
so: L=NWW(a,b) * NWD(a,b)= |
| *NWD(a,b)=a*b=P |
| | NWD(a*b) | |
9 sty 13:28
Kalor: też tak kombinowałem właśnie z tego wzoru ale nie wiem czy to dobrze
9 sty 13:29
bart: przez to ja nie lubie tych zadan

bo wypisujesz, zamieniasz, przeksztalcasz a na koncu "czemu
tak?"
9 sty 13:31