matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
Ambasador:
Jak można wyliczyć pochodną tej funkcji ?
1
y=
(x
2
− 2 *lnx)
4
mam obliczyć długość krzywej, lecz bez tej pochodnej leże.. Wyznaczałem już sporo pochodnych ale tej po prostu nie umiem
albo mam jakieś zaćmienie. prosze o pomoc
9 sty 16:42
Grześ:
Liczę
9 sty 16:43
Grześ:
1
y=
(x
2
−2*lnx)
4
1
1
1
1
1
1
y'=
(x
2
−2*lnx)'=
(x
2
'−2*lnx')=
(2x−2*
)=
(x−
)
4
4
4
x
2
x
9 sty 16:44
Ambasador:
jestem wdzięczny Grześ ! pozdrawiam
9 sty 16:49