:(
patiqq: W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i
trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co
krówek. Ile cukierków zostało w torebce ?
Rozwiążcie to za mnie bo mi nie wychodzi BŁAGAM



!
9 sty 20:52
Trivial: ... Przed chwilą dałeś to samo zadanie.
9 sty 20:53
patiqq: ale nie wiem jak rozwiązać
9 sty 20:59
Trivial:
OK, napiszę to samo co poprzednicy.

x −− irysy
y −− krówki
Z torebki znika połowa irysów i trzecia część krówek co łącznie daje 18.
W torebce zostaje tyle samo irysów, co krówek.
Irysów zabraliśmy połowę. Krówek zabraliśmy jedną trzecią, a więc:
| | 2 | |
Została połowa irysów i |
| krówek. Jest ich tyle samo. |
| | 3 | |
Czyli ostatecznie mamy układ
| | 1 | |
Zauważ, że mamy wzór na |
| x (równanie drugie), a więc podstawiamy do równania pierwszego: |
| | 2 | |
y = 18.
Obliczyliśmy y. Pozostaje wyliczyć x. Podstawiamy y do któregokolwiek z równań, np. drugiego:
x = 24.
Czyli podsumowując:
x = 24,
y = 18.
9 sty 21:06
Trivial: | | 1 | |
W miejscu {1}{3} powinno być oczywiście |
| .  |
| | 3 | |
9 sty 21:08
patiqq: przecież irysów ma być tyle samo co krówek
9 sty 21:15
patiqq: przecież irysów i krówek w torebce zostało tyle samo
9 sty 21:16
patiqq: zgodnie z treścią zadnia
9 sty 21:16
Trivial: Zostało nam:
Myślałem, że trzeba było policzyć ile cukierków było na początku.

W takim razie trzeba podstawić x i y jeszcze raz i powinno wyjść.
| 1 | | 2 | |
| *24 + |
| *18 = 12 + 12 = 24. |
| 2 | | 3 | |
9 sty 21:18
patiqq: napisz mi to
9 sty 21:19
Trivial: Napisałem.
9 sty 21:20
patiqq: napisz jeszcze raz bo nie wiem które to
9 sty 21:22
Trivial: Nie. Napisałem tyle komentarza, że widać co jest co. ;s
9 sty 21:22
patiqq: tylko że ja nie wiem gdzie to jest
9 sty 21:23
patiqq: aha dzieki
9 sty 21:26