Udowodnij
Kalor: n5 − n = n(n4 − 1) = n(n2 − 1)(n2 + 1) = (n − 1)n(n + 1)(n2 − 4 + 5) = (n − 2)(n − 1)n(n +
1)(n + 2) + 5(n − 1)n(n + 1)
Nie rozumie tego kawałka 5(n − 1)n(n + 1) czy nie powinna zostać sama 5 bez tych nawiasów ?
Całe polecenie do zadania brzmi udowodnij że dla każdej liczby n naturalnej liczba n5 − n jest
podzielna przez 30
9 sty 23:03
Godzio:
Może to pomoże Ci to zobaczyć
(n − 1)n(n + 1) = a
n2 − 4 = (n − 2)(n + 2) = b
a * (b + 5) = ab + 5a = (n − 2)(n − 1)n(n + 1)(n + 2) + 5(n − 1)n(n + 1)
9 sty 23:05
Kalor: skubaniec

dzięki "D
9 sty 23:09
Basia:
Godziu a nie prościej przez indukcję ?
Mnie się wydaje, że prościej, ale nie wiem czy Kalor ją zna.
9 sty 23:12
Godzio:
Basia jasne że prościej ale chodzi o to że
Kalor nie wiedział dlaczego jest to tak a
nie inaczej wymnożone
9 sty 23:13
Basia: rozumiem
9 sty 23:15
Kalor: Jaką indukcje możecie wyjaśnić zapłace
9 sty 23:22
9 sty 23:28