równanie wielomianowe
konrad: Witam pomożecie?
2x3 + 4x − x2 − 2 = 0
9 sty 18:33
kachamacha: pomogę
9 sty 18:34
kachamacha: i już liczę
9 sty 18:34
Grześ: Źle uporządkowane wyrazy i się mylą

9 sty 18:36
Grześ: 2x3−x2+4x−2=0
x2(2x−1)+2(2x−1)=0
(2x−1)(x2+2)=0
9 sty 18:37
kachamacha: porządkuję:
2x3−x2+4x−2=0
x2(2−x)−2(−x+2)=0 zasada grupowania
x2(2−x)−2(2−x)=0
(2−x)(x2−2)=0
(2−x)(x−√2)(x+√2)=0
czyli rozwiązaniem są:
x=2, x=−√2, x=√2
9 sty 18:39
kachamacha: zrobiłam źle
widzę błąd
9 sty 18:40
Grześ: minusik w środku równania się wkradł

9 sty 18:41
kachamacha: nie nie, z tym 2−x
9 sty 18:43
konrad: Czyli Grzesia dobrze jest wykonane?
Dziękuję bardzo za pomoc dostałem takie zadanie i nie wiedziałem czy można tak przestawiać
9 sty 18:44
Grześ: to też, ale otrzymałeś/aś 3 pierwiastki,a jest tylko jeden
9 sty 18:45
kachamacha: 2x3−x2+4x−2=0
x2(2x−1)+2(2x−1)=0
(x2+2)(2x−1)=0
czyli tylko x=12
9 sty 18:45
konrad: czyli jak z drugiego równania wychodzi mi zero to w pierwszym już nie muszę podawać miejsc
zerowych? bo jak pomnożę przez zero z drugiego równania to i tak jest zero?
9 sty 18:49