Dana jest funkcja liniowa f(x)= 3x − 1,(...) f(x-x^2)
Justyna: Dana jest funkcja liniowa f(x)= 3x − 1.
a) Rozwiąż nierówność f(x + 3) ≤ f(1 − x).
b) Podaj maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f(x−x2).
9 sty 00:31
Justyna: Mam narysować funkcję liniową, potem rozwiązać nierówność z pkt a. i namalować to wszystko na
jednym układzie współrzędnych? A pkt. b do czego jest?
9 sty 00:36
Eta:
a) f(x+3) = 3(x+3) − 1 = 3x +8
f( 1−x) = 3( 1−x) −1 = −3x +2
3x +8 ≤ −3x +2 .......... dokończ
b) g(x) = 3( x−x
2) −1 = −3x
2 +3x −1
| | −b | |
xw= |
| =......... dokończ
|
| | 2a | |
parabola ramionami do dołu bo a= −3 <0
g(x) rośnie dla x€ ( −∞, x
w>
g(x) maleje dla x€ < x
w, ∞)
9 sty 00:40