Oblicz pochodna
Magda: Oblicz pochodne:
a) y=x(cosx+sinx)
c)y=
√asin2x+bcos2x
d) y=
√1+2tgx
e) y= sin
3(x
3)
f) y= sin
4x− cos
4x
Może ktoś pomóc, nie było mnie na zajęciach, mam tylko wzory, ale licze i nic nie wychodzi,
może nie rozumem, nie rozumiem również zbytnio złożenia funkcji

Może ktoś pomóc rozwiązać albo chociaz nakierowac
9 sty 14:15
Przemek: A myślisz, że jak ktoś Ci to rozwiąże to się nauczysz?
Wejdz w dzial pochodne na tej stronie, porozwiazuj troche zadan i jak wtedy nie będziesz
potrafiła tego rozwiązać to można pokazać
9 sty 14:18
Magda: Nie pisze żeby ktoś mi to rozwiazał, tylko pomógł, albo nakierował

Dobra popatrze i porównam przykłady w tym dziale z moimi, może uda mi się coś zrobić, jak nie
to zwróce sie ponownie tutaj
9 sty 14:22
Magda: a np przykłąd f) y= sin4x− cos4x
y'= 4sin3x− 4cos3x czy coś robię źle, albo czy da radę coś dalej z tym zrobić?
9 sty 15:40
Zbi: nic wiecej nie musisz robic to jest juz pochodna obliczona
9 sty 16:26
Zbi: powinnas jeszcze pamietac ze sinx'=cos x
9 sty 16:28
Zbi: czyli tu jest blad
9 sty 16:28
Magda: czyli ile powinno być?
y'= 4cos3x− (−4sin3x) bo jeszcze cosx'= −sinx
9 sty 16:45
Magda: w odpowiedziach y'= 2sin2x
9 sty 16:46
Grześ: bo można jeszcze zwinąć sinusy ze wzoru, który zaraz wam rozpisze
9 sty 16:49
Grześ: Tylko chwilka jak to było
9 sty 16:50
Grześ: Juz wiem, rozpisuje
9 sty 16:51
golav: magda nie tak sie liczy taka pochodna prawidlowo bedzie tak:
4sin3xcosx + 4sinxcos3x
9 sty 16:56
Grześ: 4sin3xcosx+4sinxcos3x=4sinxcosx(sin2x+cos2x)=4sinxcosx=2sin2x
9 sty 16:58
Magda: a np przykład
a) y'= 1(cosx+sinx)+x(−sinx+cosx)= cosx+sinx−sinx
2+cosx
2
a w odpowiedziach jest: (1+x)cos(x)+(1−x)sin(x) co po wymnożeniu daje to samo tylko w odp nie
wiem skąd to się wzięło
9 sty 16:58