:(
patiqq: W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i
trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co
krówek. Ile cukierków zostało w torebce ?
Nie pytajcie dlaczego pisze to trzeci raz... BO mi nie wychodzi rozwiążcie mi to..Plissssss
9 sty 21:04
Maraja: krówki to x
irysy to y
1/2y + 1/3 x= 18
1/2y=2/3x
to powyżej to układ równań, czyli musi być klamerka.
next:
1/2y=2/3x //razy 2
y=1 1/3x
1/2 (1 1/3x) + 1/3 x= 18
2/3 x=18 //podzielić na 2/3
x=12
y= 1 1/3 razy 12
y= 16.
czyli wszystkich cuksów było 18+16 czyli 34.
od 34 odejmiemy 18 (które zniknęły)
więc zostało 16 cuksów.
Pozdro! Mam nadzieję, że rozumiesz
9 sty 21:22
Noah: x−rysy y−krowki
3x+2y=108
3x=4y
6y=108
y=18
3x=4*18
x=24
9 sty 21:23
Maraja: sory!
wszystkich było 12+16, czyli 28!
Zniknęło 18, czyli zostało 10.
Wybacz, przysypiam.
Reszta jest ok
9 sty 21:26
patiqq: dzieki
ale dalej nie kumam
9 sty 21:28