podobieństwo
emilystar: Figura
F1 jest podobna do figury F w skali k. Oblicz k jesli:
a) pole figury F1 stanowi 144% pola figury F
b) pole figury F1 jest o 21% większe od pola figury F
c) pole figury F1 jest o 36% mniejsze od pola figury F
d) pole figury F stanowi 56,25% pola figury F1.
9 sty 22:07
Basia: Podpowiadam
9 sty 22:08
Basia:
P
1 = 1,44*P
s
2=1,44 ⇒ s = 1,2
pozostałe identycznie
9 sty 22:10
emilystar: ja myślę żeby to zrobić tak :
[Pole F1]/[Pole F]=(144%*[Pole F])/[Pole F]=(144/100)=k²
k=√(144/100) czyli k=12/10=6/5
9 sty 22:10
Basia:
dobrze myślisz, to ten sam wynik 65 = 1,2
pozostałe próbuj zrobić tak samo
9 sty 22:11
emilystar: b. [Pole F1]/[Pole F]=([Pole F]+21%[Pole F])/[Pole F]=(121%[Pole F])/[Pole F]=121%=(121/100)=k²
k=√(121/100)=11/10
c. [Pole F1]/[Pole F]=([Pole F]−36%[Pole F])/[Pole F]=(64%[Pole F])/[Pole F]=64/100=k²
k=√(64/100)=8/10=4/5
d.[Pole F1]/[Pole F]=[Pole F1]/(56,25%*[Pole
F1])=1/(56,25%)=1/[(56,25/100)]=1/[5625/10000]=10000/5625=k²
k=√(10000/5625)=100/75=4/3
9 sty 22:12
Basia:
wszystko jest dobrze
9 sty 22:14
9 sty 22:17
Basia:
zły link, to jest ten post
9 sty 22:18
9 sty 22:20
Basia:
no to już tam jest mój wpis; przeczytaj
9 sty 22:21