różne różniste zadania
Ela: Cześć Wszystkim. Mam takie zadanka do zrobienia czy pomoże mi ktoś?
Zadanie 1
Z talii kart Robert wyjmuje jedną. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wyciągnął:
a) asa,
b) figurę
Zadanie 2
Z urny, w której znajduje się 10 kul: 6 białych, 4 czarne, losujemy 5 kul. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie 4 kul białych.
Zadanie 3
Oblicz średnią, wariancję i odchylenie standardowe następujących danych surowych, średnicy (w
cm) piłek sprzedawanych w sklepie z zabawkami: 6, 8, 11, 15, 18, 20, 24, 26, 28, 32, 35, 40,
42, 45, 48, 50
Zadanie 4
Długość każdej krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 6cm. Oblicz objętość i
pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Zadanie 5
Przekątna walca tworzy z przekątną jego przekroju osiowego α= 45stopni. Długość przekątnej
przekroju osiowego wynosi 10. Wyznacz promień r i wysokość walca h.
9 sty 20:29
M4ciek:
2.
1.
Ω = 52
a) A = 4
b) A = 16
9 sty 20:54
dero2005:

4)
a = 6
d = 6
√2
d2 = 3
√2
h =
√62−(3√2)2 = 3
√2
h
s =
6√32 = 3
√3
V =
a2*h3 = 36
√2 cm
3
P = a
2 + 2ah
s = 6
2 + 2*6*3
√3 = 36 + 36
√3 = 36(1+
√3) cm
2
9 sty 22:01
dero2005:

5)
h10 = sin 45 =
√22
h = 5
√2
2r10 = cos 45
√22
r =
52√5
9 sty 22:37
dero2005:
literówka
powinno być r =
52√2
9 sty 23:27