pochodne
POMÓŻCIE!: arctg√1−x1+x
oblicz pochodną. coś nie wychodzi...
9 sty 19:33
Grześ: ja pomogę

9 sty 19:34
POMÓŻCIE!: dzięki
9 sty 19:38
Grześ: y=arctg
√1−x1+x
| | 1 | | 1−x | |
y'= |
| * (√ |
| )' (1.) |
| | | | 1+x | |
| | 1−x | | 1 | | 1−x | |
(1.) (√ |
| )'= |
| *( |
| )' (2.) |
| | 1+x | | | | 1+x | |
| | 1−x | | −(1+x)−(1−x) | | −2 | |
(2.) ( |
| )'= |
| = |
| |
| | 1+x | | (1+x)2 | | (x−1)2 | |
Czyli w sumie:
9 sty 19:41
Grześ: zobacz sobie dokładnie, masz aż dwukrotne złożenie. Mam nadzieję, że to jest zrozumiałe.
Próbowałem kolorować, ale nie dało się na całe wyrażenie
9 sty 19:42
Grześ: Masz tak najpierw arctg potem pierwiastek, a w pierwiastku ułamek.
Czyli masz aż dwukrotne złożenie funkcji. Oczywiście ostateczny mój wynik może można jeszcze
skrócić, ale pozostawiam to juz dla Ciebie
9 sty 19:43
9 sty 19:46