parametry
Alexandra: 1.Dla jakich wartości m wykres y=−(x+2)2+5 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu y=m
2.Dla jakich wartości parametru m prosta y=m ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji
y=−x2+2x−3
9 sty 16:42
Alexandra: proszę o pomoc

obliczyłam zadanka ale nie mam pewności czy są dobrze
9 sty 16:45
bart: 1) przyrownaj i Δ>0
2) to samo tylko Δ=0
9 sty 16:45
Grześ: 1. Najlepiej zobacz graficznie wykres funkcji y=−(x+2)
2+5
A potem spójrz w jakim przedziale prosta równoległa przetnie wykres niej w dwóch miejscach
9 sty 16:46
Alexandra: 1. mE(−
∞,5)
9 sty 16:47
Grześ: ale bart, ma już wyznaczoną w 1. postać kanoniczną, więc jak na nią sie spojrzy, to tak
naprawdę od razu widać wynik.
Jest to parabola o wierzchołku w punkcie (−2,5) i skierowana ramionami w dół, czyli
przedziałem tym jest m∊(xw,−∞)
9 sty 16:48
bart: wgl jezeli znasz postac kanoniczna to w 1) wiadomo ze q=5 a wiec dla m>5 prosta i parabola beda
miec dwa punkty wspolne

w 2) juz delta
9 sty 16:48
Grześ: znaczy się na odwrót xw∊(−∞,xw)
9 sty 16:48
bart: m<5 *
9 sty 16:48
Grześ: a bart skierowanie w doł
9 sty 16:49
Alexandra: a może byc tak ?
1. mE(−∞,5)
9 sty 16:49
bart: ten sam blad

jednak delta jest bezpieczniejsza
9 sty 16:49
bart: tak bedzie
9 sty 16:49
Alexandra: 2. delta = 12
p = 1
g = 2
ramiona w dół
9 sty 16:50
Alexandra: g= −2 sorki
9 sty 16:51
Alexandra: delta = −12
kurcze klawisz nie działa
9 sty 16:51
bart: | | −Δ | |
a w 2) q=m a wiec |
| =m |
| | 4a | |
9 sty 16:51
Alexandra: czyli
y=−2
9 sty 16:52
Alexandra: a dokładnie (1,−2)
9 sty 16:52
bart: a moze −8 ?;>
9 sty 16:53
9 sty 16:53
Alexandra: delta = −8
q=−(−8)/4*(−1) = −2
9 sty 16:54
bart: dokladnie
9 sty 16:54
Alexandra: xp
9 sty 16:55
Alexandra: a dlaczego chicałes porównać deltę do 0

jak byś wyliczył
9 sty 16:55