POMÓŻCIE
mateos134: Oblicz objętość sześcianu która przekątna ma długość 2√3cm.
9 sty 18:37
Krzyś: Robię...
9 sty 18:48
Grześ: 8 cm
3
9 sty 18:50
Krzyś:

Skąd mam obliczyć jakie są te boki? Musiałbym znać kąty

Czy mam założyć, że mają one
90,60,30? Tego nie wiem? Czy po 45? Grześ, skąd to wiadomo?
9 sty 18:58
huncek2: Układasz trójkąt prostokątny z przekątnej podstawy (a √2) krawędzi bocznej (a) i przekątnej
sześcianu (2√3)
Teraz pitagoras
(a √2 )2 + a2 = (2√3)2
3a2 = 12
a2=4
a=2
V=a3 = 23 = 8
9 sty 19:00
mateos134: thx
9 sty 19:02
Bogdan:
Myślę, że wzór na długość przekątnej d sześcianu o krawędzi długości a nie jest obca,
a przynajmniej nie powinna być.
d = a√3
a√3 = 2√3 ⇒ a = 2
Objętość sześcianu V = a3 = 23
9 sty 21:07