szeregi
studentka: kryterium Abela:Niech dany będzie szereg ∑an*bn ... Jeżeli
1) lim an 1/n=0, 2) Ciąg sum cząstkowych jest ograniczony to ∑ an*bn zbieżny
W oparciu o powyższe kryterium udowodnij zbieżność warunkową:
a) ∑ (−1)n(n+1)/2 (2√n+1−2√n)
9 sty 20:26
Basia:
kryterium Abela jest nieco inne:
Jeżeli ∑an jest zbieżny i ciąg {bn} jest monotoniczny i ograniczony to
∑an*bn jest zbieżny
to co cytujesz (niedokładnie) to kryterium Dirichleta:
Jeżeli ciąg an jest monotoniczny i zbieżny do 0, a ciąg sum częściowych szeregu bn jest
ograniczony to ∑an*bn jest zbieżny
i to kryterium można tu zastosować, natomiast nie da się zastosować kryterium Abela
9 sty 20:53
studentka: No nic... Widocznie źle zanotowałam... Co to jest ten ciąg sum częściowych
9 sty 21:22
Basia:
S
1 = b
1
S
2=b
1+b
2
..............................
S
n = b
1+b
2+....+b
n
{S
n} to ciąg sum częściowych
tu trzeba przyjąć
| | (√n+1−√n)(√n+1+√n) | |
an = √n+1−√n = |
| = |
| | √n+1+√n | |
| n+1−n | | 1 | |
| = |
| |
| √n+1+√n | | √n+1+√n | |
dość łatwo pokazać, że to jest ciąg malejący zbieżny do 0
b
n = (−1)
n(n+1)2
| n(n+1) | |
| jest parzysty ⇔ n lub n+1 są podzielne przez 4 |
| 2 | |
stąd
b
1= −1
b
2= −1
b
3 = 1
b
4 = 1
b
5 = −1
b
6 = −1
b
7= 1
b
8 = 1
itd.
S
1 = −1
S
2 = −2
S
3 = −1
S
4 = 0
S
5 = −1
S
6 = −2
S
7 = −1
S
8 = 0
itd.
ogólnie
S
4k−1= −1
S
4k−2= −2
S
4k−3 = −1
S
4k=0
czyli jest to ciąg ograniczony z dołu przez −2, z góry przez 0
na mocy kryterium Dirichleta szereg jest zbieżny
a warunkowo dlatego, że
∑|(−1)
n(n+12(
√n+1−
√n)| =
∑(
√n+1−
√n) =
| | 1 | |
∑ |
| > (bo √n+1+√n < √n+1+√n+1=2√n+1 |
| | √n+1+√n | |
| | 1 | |
∑ |
| > (bo √n+1<√2n = √2√n |
| | 2√n+1 | |
∑U{1}{2
√2√n a to jest szereg harmoniczny stopnia α=
12 czyli rozbieżny
9 sty 21:48
9 sty 21:49