Rownanie 3 stopnia.
Andrzej: x3+2x2−6x−12=0
Bardzo prosze o rozwiaznie krok po kroku, poniewaz nie nie znalazlem tutaj, jak rozwiazywac
takie rownania.
9 sty 21:48
Basia:
z dwóch pierwszych wyłącz przed nawias x2
z (3) i (4) wyłącz przed nawias −6
napisz jaki dostałeś wynik
9 sty 21:52
Niunia85: x2(x+2)−6(x+2)=0
(x+2)(x2−6)=0
(x+2)(x−√6)(x+√6)=0
x1=−2
x2=√6
x3=−√6
9 sty 21:53
bart: Niunia, a Ty co? adwokat?
9 sty 21:54
Niunia85: jak zaczelam pisac to nie bylo Basi odpowiedzi
9 sty 21:56
Niunia85: tutaj na forum powinno się wyświetlać, czy ktoś już robi zadanie czy nie tak jak na zadane.pl
9 sty 21:57
Andrzej: Dzieki bardzo za odpowiedzi, ladny ruch tu jest.
9 sty 21:58
Andrzej: A nie wiecie, gdzie znajde, przyklady zadan tego typu z rozwiazaniami?
9 sty 22:04
Basia:
do Niunia85
można to załatwić w taki sposób:
zanim zaczniemy pisać rozwiązanie piszemy "Pomagam" i wysyłamy
następna osoba, która zajrzy do postu będzie wiedziała, że już ktoś rozwiązuje
9 sty 22:07
9 sty 22:08
Niunia85: wydaje mi się, że to się nie przyjmie, ale można spróbować
9 sty 22:09
Andrzej: Dzieki wielkie jeszcze raz za linka.
9 sty 22:15
Niunia85: tam masz rozwiązane różne zadania, możesz się sprawdzić
9 sty 22:16
KONRAD: A WIE KTOŚ GDZIE MOŻNA ZOBACZYĆ NA VIDEO JAK SIE ROBI RÓWNANIA 3 STOPNIA
12 maj 18:16
Dominik: x3−125=0
6 sty 14:51
Karolka: 54x3=16
28 paź 15:39