znajdz sume długości wysokokośći w trójkącie
karolina: znajdź sumę długosci wysokości trójkąta ABC o wierzchołkach A (−1,1) B(4, −7) C (−1, 3)
9 sty 19:09
esta: Ułóż równania y=ax+b prostych (boków) tego trójkąta. Wysokość poprowadzona z wierzchołka C
będzie prostą prostopadłą do prostej AB. Zrób tak ze wszystkimi wysokościami. Dzięki temu
znajdziesz drugi koniec wszystkich wysokości. Z resztą powinnaś sobie poradzić.
9 sty 19:15
bart: nawet Ci sie tego narysowac nie chce..

A i C leza w jednej lini to jaki problem? rysujesz wykres i liczysz krateczki
9 sty 19:15
karolina: bardziej mnie interesuje na wzorach
9 sty 19:17
Bogdan:

Rysunek pokazuje zastosowane w rozwiązaniu oznaczenia.
| | −8 | | −8 | |
Równanie prostej zawierającej A, B: aAB = |
| , y = |
| (x + 1) + 1 / * 5 |
| | 5 | | 5 | |
| | |−1*8 + 3*5 + 8| | | 15 | |
8x + 5y + 8 = 0, hC = |
| = |
| |
| | √82 + 52 | | √91 | |
Równanie prostej zawierającej A, C: x = −1
| | |4*1 − 7*0 + 1| | |
x + 1 = 0, hB = |
| = 5 |
| | √12 + 0 | |
| | 10 | |
Równanie prostej zawierającej B, C: aBC = |
| = −2, y = 2(x + 1) + 3 |
| | −5 | |
| | |−1*2 + 1*(−1) + 5| | | 2 | |
2x − y + 5 = 0, hA = |
| = |
| |
| | √22 + 12 | | √5 | |
Zastosowałem w rozwiązaniu wzór na odległość d punktu (x
0, y
0) od prostej Ax + By + C = 0
| | |x0*A + y0*B + C| | |
d = |
| |
| | √a2 + B2 | |
Zadanie można rozwiązać również innymi sposobami.
9 sty 21:53