matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:P
M4ciek:
Czy moge prosic o uproszczenie czegos takiego :
log
2
36 * log
3
36
= ...
log
2
36 + log
3
36
Kombinuje , korzystam z wzoru na zamiane log i nic...ehh
9 sty 20:44
Godzio:
Mianownik:
2
2
log
2
36 + log
3
36 = 2log
2
6 + 2log
3
6 =
+
=
log
6
2
log
6
3
2log
6
3 + 2log
6
2
log
6
(9 * 4)
2
=
=
log
6
2log
6
3
log
6
2log
6
3
log
6
2log
6
3
Licznik: 4log
2
6 * log
3
6
9 sty 20:52
M4ciek:
4
A czy 4log
2
6 * log
3
6 =
log
6
2 * log
6
3
9 sty 20:59
Godzio:
Tak
9 sty 20:59
M4ciek:
A czy log
3
4 + log
3
25 = log
3
100
9 sty 21:04
Godzio:
Niestety nie
9 sty 21:06
Grześ:
z wzoru a
3
+b
3
skorzystaj
9 sty 21:07
M4ciek:
Czyli : log
3
4 + log
3
25 = (log 4 + log 25) * (log
2
4 − log4 * log25 + log
2
25)
9 sty 21:24