Bardzo będę wdzieczna za rozwiązanie :)
Daria: Oblicz obwód trójkąta prostokątnego, w którym wysokość poprowadzona z wieszchołka kąta prostego
dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 1 cm i 4 cm.
9 sty 18:05
kachamacha: pole wynosi:
wysokość w tym trójkącie poprowadzona z kąta prostego wynosi 2, bok na który pada czyli
przeciwprostokątna wynosi 5 czyli pole (ze wzoru na pole trójkąta) wynosi 5
9 sty 18:13
kachamacha: wysokość ma wzór: h=√m*n gdzie m i n oznaczają te odcinki 1 i 4 zatem wysokośc wychodzi 2,
przeciwprostokątna 5 bo 1+4
9 sty 18:15
Eta:

c= 5
z podobieństwa trójkątów Δ ADC ~ Δ DBC
h
2= 4 => h= 2
wyznacz teraz z tw. Pitagorasa długości a i b
Ob= a+b+c=.........
9 sty 18:17
kachamacha: no tak−policzyłam pole
10 sty 13:20