wzory redukcyjne..
poziomka: Witam. Czy ktoś ma pomysł, jak rozwiązać takie coś:
tg10o * tg20o * tg30o * tg40o * tg50o * tg60o * tg70o * tg80o =
?
9 sty 10:02
AS:
Wykorzystaj tożsamość tgα*ctgα = 1
tg10o*tg80o = tg10o*ctg10o = 1 itd z następnymi
9 sty 10:14
poziomka: Dziękuję, ale mam pytanie, dlaczego akurat tg80o jest równy ctg10o?
9 sty 11:47
9 sty 11:49
poziomka: Ok, już łapię. Jeszcze raz dzięki
9 sty 11:53
Bogdan:
| a | | a | |
| = tgα i |
| = ctg(90o − α) ⇒ tgα = ctg(90o − α) |
| b | | b | |
| b | | b | |
| = ctgα i |
| = tg(90o − α) ⇒ ctgα = tg(90o − α) |
| a | | a | |
Podobnie jest:
sinα = cos(90
o − α) oraz cosα = sin(90
0 − α)
9 sty 11:54