matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lb
KM:
Wykaż tożsamość
sinα+sin7α+sin4α
=tg4α
cosα+cos7α+cos4α
9 sty 19:11
Eta:
α+7α
α−7α
Licznik=2sin
*cos
+sin4α=2sin4α*cos3α+ sin4α=sin4α(2cos3α+1)
2
2
Mianownik= ..... podobnie ze wzoru cosα+ cosβ= ............. Mianownik= cos4α( 2cos3α +1)
sin4α( 2cos3α+1)
L=
= tg4α
cos4α(2cos3α+1)
L=P dla 2cos3α +1≠ 0
9 sty 22:33