liczby zespolone
ANIA: oblicz pierwaistki stopnia trzy z liczby
U{(1 − i)7}{(1+ i)3
najpierw policzylam licznik i mianownik i wyszlo mi
z=(1 − i)7 = √27 (cos (7 * 5/4 π) + isin (7 * 5/4π)
w=(1+ i)3 = √23 (cos (3 * 1/4 π) + isin (3 * 1/4π)
i niestety nie wiem jak dalej proscic to wyrazenia
9 sty 14:56
ANIA: ukiekl ostatni nawias, powinno byc
9 sty 14:57
AS: Wynik ostateczny: −4i
9 sty 15:18
AS: Nie rozumiem tematu − oblicz pierwiastki?
9 sty 15:19
ANIA: a skad sie wzielo to −4i
9 sty 15:33
AS:
| 1 − i | | (1 − i)*(1 − i) | | (1 − i)2 | |
| = |
| = |
| = |
| 1 + i | | (1 + i)*(1 − i) | | 1 − i2 | |
| 1 − 2i + i2 | | 1 − 2i − 1 | | −2i | |
| = |
| = |
| = −i |
| 1 + 1 | | 2 | | 2 | |
| (1 − i)7 | | 1 − i | |
| = ( |
| )3*(1 − i)4 = (−i)3*(1 + i)4 = |
| (1 + i)3 | | 1 + i | |
i*(1 + i)
4 = ...
9 sty 17:33