proporcjonalność
Bogdan1996: bardzo prosze o pomoc i podanie chociaż jednego przykładu z pełnym rozwiązaniem − mam poprawkę
z matmy i będą proporcjonalności proste i odwrotne , jeśli mógłby mi ktoś wytłumaczyć będę
wdzięczny...
Przepisz poniższe zdania, uzupełniając je.
a) Jeśli z prędkością 50 km/h mogę przejechać pewną trasę w czasie 8 minut, to z prędkością 40
km/h tę samą trasę mogę przejechać w czsie ... minut.
b)Jeśli pewną trasę mogę przejechać w czasie 10 minut z prędkością 30 km/h, to po zwiększeniu
prędkości do ... km/h mogę przejechać tę trasę w ciągu 6 minut.
c) Dwadzieścioro jeden dzieci dostało po ... baloniki. Gdyby dzieci było siedmioro, dostałyby
po 12 baloników.
d)Trzech kuchcików obierało ziemniaki przez pół godziny. Gdyby było ich pięciu, praca trwałaby
o ... minut krócej
9 sty 22:59
Basia:
z fizyki chyba wiesz, że
s = v*t
jednostki muszą być zgodne
| | 2 | | km | | 100 | | 20 | |
s = 50* |
| |
| *j = |
| km = |
| km |
| | 15 | | h | | 15 | | 3 | |
s = v
1*t
1
| | 20 | | 1 | |
t1 = |
| = |
| h = 10 min. |
| | 3*40 | | 6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inaczej
v*t = v
1*t
1
50*
215 = 40*t
1
t
1=
50*215*40 =
5*215*4 =
13*2 =
16
t
1 =
16 h = 10 min
pozostałe próbuj tak samo
pamiętaj, że jednostki
muszą być zgodne
9 sty 23:06