Problem
Wiatrak:

Wnętrze placu w kształcie kwadratu o boku długości a=100m wytyczono parking również w
kształcie kwadratu, o boku długości x. Podaj wymiary parkingu
9 sty 17:13
bart: x+√2x+x=√2*100
9 sty 17:24
Wiatrak: skąd to jest?
9 sty 17:27
bart:
9 sty 17:30
bart: a przekatna kwadratu o boku 100 wynosi √2100
i na ta przekatna skladaja sie 2x i przekatna kwadratu o boku x czyli √2x
9 sty 17:30
Lena: to są właśnie skróty myślowe kolegi, sam musisz się domyślić
9 sty 17:31
bart: myslaem ze to zauwazy
9 sty 17:32
Lena: tak przy okazji mógłbyś mi policzyć jedną delte?
9 sty 17:34
Lena: Jak to moja babka od matmy mówi 'piszcie wszystko bez żadnych skrótów, na maturze nikt nie
będzie się domyślał co autor miał na myśli, to wszystko musi być zapisane!'
9 sty 17:35
bart: no ale szybko, bo ide streszczenia czytac, bo jutro polski pisze
9 sty 17:37
Lena: (k−2)x2 − 3(k+2)x + 6k = 0 ze znanego przykładu, liczę liczę i się doliczyć nie mogę

w
maturalnej jesteś?
9 sty 17:38
bart: (−3k−60
2−4(k−2)6k − tez do potegi
9 sty 17:39
bart: zamiast 60 ma byc 6)
9 sty 17:40
Lena: tylko że wychodzi mi mniejsza od 0 nie wiem jakim cudem
9 sty 17:41
Lena: wiem, zorientowałam się
9 sty 17:41
bart: ale skad wiesz czy mniejsza czy wieksza od jeden? to zalezy od k
9 sty 17:44
bart: jeden? zera*
9 sty 17:44
Lena: w wyniku dalszych obliczeń, ale ok, idź się polskiego uczyć
9 sty 17:45