Ostrosłup prawidłowy.
balladosis: 1.
Ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Należy obliczyć wymiary podstawy tego ostrosłupa(a i b) oraz wysokość ostrosłupa.
Dane:
H(wysokość)=9 pierwiastków z 3 przez 3 (9 pierwiastków z 3 w liczniku, a 3 w mianowniku)
Pb(pole boczne)=162 pierwiastki z 3 przez 3 (162 pierwiastki z 3 w liczniku, a 3 w mianowniku)
2.
Ostrosłup prawidłowy trójkątny.
Należy obliczyć wymiary podstawy tego ostrosłupa oraz wysokość ostrosłupa i wymiar kąta
nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
Dane:
Pp(pole podstawy): 9 pierwiastków z 3
Pc(pole całkowite): 9 pierwiastków z 3 + 18
Proszę o pomoc. Mam zadanie na ocenę, którego nie potrafię zrobić.
Jego treść:
Bardzo proszę o pomoc.
9 sty 10:23
Niunia85: w pierwszym trzeba obliczyć wysokość ostrosłupa a ta wysokość niżej to czego jest?
9 sty 10:26
Niunia85:

2.
PP=9
√3
a
2√3=36
√3
a
2=36
a=6
PC=PP+3PB
9
√3+18=9
√3+3PB
3PB=18
PB=6
2H=6
H=3
α=36,87 stopni
9 sty 10:48
balladosis: W 1 h, to wysokość ściany bocznej.
Dzięki bardzo za pomoc z zadaniem drugim. Ono jest na pewno dobrze wyliczone? Moge robić bryłę
z tych wymiarów? Bo dodatkowo muszę jeszcze zrobić bryły.
9 sty 11:45
Niunia85:
a3
√3=108
√3 /:3
√3
a=36
9 sty 19:39
Niunia85: wychodzi mi jakieś dziwne b więc dalej nie pisałam może niech ktoś inny na to luknie, a może
źle przepisałeś dane
9 sty 19:40