:(
patiqq: W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i
trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co
krówek. Ile cukierków zostało w torebce ? Proszę o napisanie równania i rozwiązania PLissssss
9 sty 21:24
Trivial: zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.
9 sty 21:25
patiqq: baw sie dalej
9 sty 21:30
patiqq: Trivial jak nie chcesz mi pomóc to nie pomagaj ok
9 sty 21:30
Trivial: Napisałem ci kompletne rozwiązanie.
9 sty 21:31
patiqq: nie wiem któro to
9 sty 21:32
patiqq: a poza tym irysów ma być tylo samo co krówek
9 sty 21:33
Trivial: Na początku nie było ich tyle samo.
9 sty 21:34
patiqq: ale pod koniec ma być tyle samo
9 sty 21:34
Trivial: i jest. wyszło po 12.
9 sty 21:35
patiqq: tam tak pisze: W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co krówek. Ile cukierków zostało
w torebce ?
9 sty 21:35
patiqq: jak


?
9 sty 21:35
patiqq: Wyszło ci 24 i 18
9 sty 21:35
Trivial: x i y to ilość na początku. Przeczytaj kilka postów niżej.
9 sty 21:36
patiqq: to skąd ci się wzięło 12?
9 sty 21:36
patiqq: postów

? Sorry nie wiem co to jest
9 sty 21:36
Trivial: kilka wiadomości niżej*
9 sty 21:37
patiqq: dobra ok skąd masz 12
9 sty 21:37
patiqq: to jaka będzie odp
9 sty 21:38
Trivial:
| 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
| x + |
| y = |
| *24 + |
| *18 = 12 + 12 = 24. |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
9 sty 21:38
Trivial: no zostało w sumie 24, 12 krów i 12 irysów.
9 sty 21:39
patiqq: a analiza
9 sty 21:39
Trivial: No napisałem wyżej...
9 sty 21:40
patiqq: 1/2x+2/3y=18 to co to
9 sty 21:40
patiqq: co to jest liczba cuk... po zniknięciu
9 sty 21:42
patiqq: tak


?
9 sty 21:42
Trivial: Przeczytaj dokładnie. Tam jest:
9 sty 21:42
patiqq: a czego jedna trzecia
9 sty 21:43
Trivial: Tak, to jest liczba cukierków które w sumie znikają.
9 sty 21:43
patiqq: przecież tam pisze trzecie część
9 sty 21:43
Trivial: | | 1 | | 2 | |
Bo znika |
| a nie |
| .  |
| | 3 | | 3 | |
9 sty 21:44
patiqq: W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i
trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w torebce zostało tyle samo rysów co
krówek. Ile cukierków zostało w torebce ?
9 sty 21:44
Trivial: | | 1 | |
No właśnie. Trzecia część = |
| |
| | 3 | |
9 sty 21:44
patiqq: co to za mina ...... a jaka do tego analiza
9 sty 21:45
patiqq: tylko to mi jeszcze napisz prosze
9 sty 21:45
Trivial: Ja nie wiem jaka do tego ma być analiza... Nie wiem czego nie rozumiesz. :s
9 sty 21:46
patiqq: 
? chyba nie mam na co liczyć
9 sty 21:46
patiqq: wszystkiego
9 sty 21:47
Trivial: znika połowa x i 1/3 y. W sumie zniknęło 18 cukierków, czyli:
9 sty 21:47
patiqq: to ma tak wyglądać 1/2x+1/3y=18
1/2x=2/3y
9 sty 21:48
patiqq: a to drugie równanie
9 sty 21:48
ICSP: Dokładnie.
9 sty 21:48
patiqq: 1/2x=2/3y to jest 2 równanie
9 sty 21:49
Trivial: tak.
9 sty 21:49
patiqq: a czego 2 /3
9 sty 21:49
patiqq: 2/3 y
9 sty 21:50
Trivial: Bo jak się zabierze 1/3 całości to zostanie 2/3.
9 sty 21:50
patiqq: a czego 2/3 y
9 sty 21:50
patiqq: a gdzie tu jest mowa a zabraniu..W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z
torebki zniknęła połowa rysów i trzecie część krówek, łącznie 18 cukierków. W rezultacie w
torebce zostało tyle samo rysów co krówek. Ile cukierków zostało w torebce ?
9 sty 21:51
patiqq: nic tu takiego nie ma
9 sty 21:52
patiqq: 

HELOOOOOOO
9 sty 21:52
Basia:
zniknęła = zabrano
9 sty 21:53
patiqq: CZEKAJ
9 sty 21:55
patiqq: jak to ma wyjść 18
9 sty 21:55