równania wielomianowe
imimimim: 1) (x−1)3+(2x+3)3−27x3−8=0
2) (x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)=1
nie potrafię odpowiedzieć na posty już dodane, więc rozwiążę te przykłady tutaj i myślę, że z
pewnością ktoś z rozwiązań skorzysta.
pozdrowienia
ROZWIĄZANIA:
1) Stosujemy wzór skróconego mnożenia na sumę sześcianów po obu stronach równania:
(x−1)3 + (2x+3)3 = 27x3 + 8
a) LEWA STRONA:
(x−1)3 + (2x+3)3 = (x−1+2x+3)[(x−1)2 − (x−1)(2x+3) + (2x+3)2 ]
.......obliczamy........
i ma wyjść uproszczona forma: (3x+2)(3x2 + 9x + 13)
b) PRAWA STRONA:
27x3 + 8 = (3x)3 + 23
.......obliczamy.......
i wychodzi: (3x + 2)(9x2−6x +4)
obie strony przyrównujemy i OBLICZAMY dalej, co jest już banalnie proste i sami możecie to
zrobić.
WYNIK: x należy {3; −1/2; −2/3}
2. (x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)=1
niestety tutaj trzeba wszystko wyliczyć, powinno się dojść do równania:
x4 − 10x3+ 38x2 − 65x + 42 = 0
teraz szukamy takiego x, dla którego wartość równania będzie równa 0 (twierdzenie o
pierwiastkach wymiernych wielomianu), liczbą spełniającą ten warunek jest 2.
Teraz dzielimy cały wielomian przez dwumian (x−2), najlepiej schematem Hornera.
wychodzi:
(x−2)(x3 − 8x2 + 22x − 21) = 0
znów szukamy takiego x, dla którego wartość równania będzie równa 0, w tym przypadku jest nim
liczba 3.
znów dzielimy wielomian przez dwumian(x−3).
wychodzi:
(x−2)(x−3)(x2 − 5x +7) = 0
i z tego każdy, kto zna podstawy powinien umieć podać rozwiązanie i je uzasadnić.
9 sty 20:14